Élet-Stílus

Nem tudok túllépni az érzésen, hogy sose leszek neki elég jó

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 07. 16. 16:00

Te mást érdemelsz, nem engem.

Nem vagyok neked elég jó.

Sose leszek neked elég jó.

– ilyen mondatok gyakran hangzanak el olyan emberek szájából, akik kisebbségi érzéseik, önbizalomhiányuk miatt nehezen képesek átadni magukat egy párkapcsolatnak. Ez egészen a gyerekkorból is eredeztethető, de könnyen előfordulhat az is, hogy a korábbi kapcsolatok, gúnyos megjegyzések, esetleg a saját maximalista énjük miatt alakult ki az érzés, nem elég jók a másiknak.

Az önbizalomhiány kinyírja a párkapcsolatot

A hétköznapokban a párkapcsolatban egyértelmű jelei vannak annak, ha az egyik fél önbizalomhányos: a tökéletességre törekvő nők/féfiak teljesen kiszolgálják a másikat, lesik minden kívánságukat, csak hogy elég jók legyenek a másiknak. Évek telhetnek el ebben az állapotban, és nem egy emberben kiakulhat az érzés, nem társa van, hanem csak egy férje/felesége, hiszen igyekszik a másik kedvére tenni, mindent elintéz egyedül, emellett elvárások is mindig vannak, amiknek úgy érzi, nem tud megfelelni. Ezt csak tetézi, ha nincs semmilyen pozitív visszacsatolás a partner részéről, azaz, hogy jó az, amit tesz a másikért. A másik fél ilyen helyzetben belekényelmesedik abba, hogy férfi-nő viszony helyett anya-gyerek kapcsolatban vannak. Idővel a szexualitás is meg-megszűnik, monotonná válik, és ellaposodik a kapcsolat.

Legyen a családban kommunikáció

Ez a fajta önbizalomhiányos állapot gyerekkorban is kialakulhat. A szexuális és érzelmi fejlődés ugyanis eltolódhat olyan irányba, hogy a fiú vagy lány valami oknál fogva visszahúzódóvá válik az iskolában, és nehezen nyit mások felé. Azonban a nemi érdeklődés elindul serdülőkorban mindenkinél. Titokban szerelmes lesz az iskolatársába, nem mer szerelmet vallani, a távolból csodálja, szereti őt. Ha beszélgetésre kerül a sor, saját magáról nehezen, vagy egyáltalán nem beszél, nem tudja irányítani a beszélgetést, és az egész helyzet rémálommá válik. A tehetetlenség és az önbizalomhiány máris kialakítja azt az érzést, hogy kevésnek hiszi magát, nem való a kiszemelt szerelméhez,

biztosan nem tudná neki megadni, amire vágyik.

Ha túllépne a saját gátlásain, máris nyert ügye lenne – félsiker az önbizalom az ismerkedéskor.

The abstract image of leaving of the person from problems in the modern world.
Fotó: Thinkstock

Az önértékelés, önbizalom nagyban függ attól, hogyan alakult ki gyerekkorban a pszichoszexuális fejlődés, hogy milyen a családban a kommunikáció, mennyire tudnak a szülők és a gyerekek őszintén beszélgetni egymással, van-e kölcsönös bizalom. Az egészséges személyiség kialakulását gátolja, ha a családban nincs igazi kommunikáció, ha a szülők részéről hiányzik az odafigyelés, gyakori az agresszió, ha a szülők boldogtalanok, ha nincs érzelmi kötődés, ha nincsenek elvárások. Gyakori, hogy a szegény családok gyerekei lesznek önbizalomhiányosak: az iskolában kicsúfolják őket szegényes öltözékük miatt például. Az is megtörténhet, hogy betegség miatt alakul ki valakiben az önmagával szemben megélt negatív érzés felnőttkorban, amire rátesz a sikertelen párkapcsolat, az otthoni nevelési elv.

Ezen a barátok sem tudnak segíteni

A kisebbségi érzésekkel élők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy elfogadtassák magukat, alacsonyabb értékűnek érzik magukat, mint amilyenek valójában. Ezen a barátok se tudnak változtatni. A probléma felismerésével, majd rendszeres sikerélményekkel, támogató partnerrel fel lehet oldani a negatív önértékelést. A párkapcsolatban ilyenkor a partnerre nagyobb szerep hárul, fontos, hogy elismerje az önbizalomhiányos fél mindennapi segítségét és munkáit a háztartásban, és dicsérje, megjegyezze rendszeresen, milyen fontos számára. Az érzelmi kötődés meg tudja adni annak a lehetőségét, hogy a kialakult önértékelési zavarra gyógyírt találjanak, kivéve, ha az önértékelési problémák rendszeres féltékenységi drámával jár együtt. Ilyen esetben szakember segíthet a párkapcsolati gondokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.