Élet-Stílus

Kamaszok árulnak drogot kamaszoknak az Instagramon és a Snapchat-en

A kábítószer-kereskedők haladnak a korral. Rájöttek, hogy potenciális klienseiket sokkal könnyebben, és biztonságosabban érik el, ha a hagyományos módszerek helyett a közösségi médiát használják. Stacey Dooley a BBC riportere oknyomozó riportjában rámutat, hogy nem csak vevők, de sok esetben a dealerek is kamaszok, akik a veszélyes munkával iszonyatos pénzeket kaszálnak.

Dooley három, a tinik körében népszerű alkalmazáson kezdett el kutatni. A fotómegosztó Instagramon, a csevegő Snapchat-en, és Yellow nevű randiappon. Bár mindhárom platform fejlesztői kérik a felhasználóikat, hogy azonnal jelentsék, ha illegális tartalmakat találnak, az újságíró hiába jelentett mindenütt több drogkereskedéssel foglalkozó profilt, azok 72 óra elteltével is zavartalanul működtek.

Egy magát Tai-nak nevező 16 éves fiú hat ecstasy tablettát árult. Azt mondta, ő a könnyű pénztől lett függő: naponta 300 fontot (több mint százezer forintot) keres.

„Ha felnövök, nem akarok majd drogot árulni kölyköknek. De most még én is kiskölyök vagyok, ezért eladom ezeket a dolgokat, mert az emberek akarják őket, mindig ők jönnek hozzám. Nem az én hibám, hogy ennyire akarják” – mondja.

Dooley riportjából kiderül, hogy Tai-hoz hasonló dealerek egy saját, emojikból álló jelnyelvet használnak, hogy megállapodjanak vevőikkel az üzletről. Az egyik legnagyobb brit drogbanda névtelenül nyilatkozó tagja azt állítja, hogy ma már a bevételeik több mint kétharmada a közösségi alkalmazásokon lebonyolított üzleteken keresztül jön be.

A riportban egy bandavezér cseppfolyósított kokaint mutat Dooley-nak amit egy olivaolaj-szállítmányban elrejtve csempésztek Európába Latin-Amerikából. A maszkos férfi azt állítja, egy bandatag akár 26 ezer fontot (9 millió forintot) is megkereshet két nap alatt.

A riporternő attól tart, tragédiának kell történnie ahhoz, hogy a közösségi applikáció működtetői komolyan vegyék a platformjaikon zajló drogkereskedelmet, mindaddig azonban a bűnözők paradicsomaként működnek tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik