Élet-Stílus

Megcsonkították a gyerekeket, mert az albínók keze szerencsét hoz

Megcsonkították a gyerekeket, mert az albínók keze szerencsét hoz

A hétéves Baraka Cosmas, a tizenkét éves Mwigulu Matonange, a tizenhárom éves Emmanuel Festo és a tizenöt éves Pendo Sengerema afrikai albínó március 25-én érkezett az Egyesült Államokba, hogy az amerikai GMRF alapítvány jóvoltából ingyenes sebészeti ellátásban és végtagpótlásban részesüljön a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

A négy tanzániai fiút hazájukban csonkították meg, ahol egyes törzsi hiedelmek szerint az albínók keze szerencsét hoz.

Az amerikai Elissa Montanti által 1997-ben alapított Global Medical Relief Fund (GMRF) nonprofit egészségügyi segélyszervezet háborús konfliktus, természeti katasztrófa vagy betegség következtében megvakult, égési sérülést vagy egyéb, maradandó egészségkárosodást szenvedett gyermekek segítését tűzte ki célul. Az alapítvány a fennállása óta partnerintézetek és önkéntesek bevonásával több mint kétszáz olyan gyermek életminőségén javított, akiknek nincs vagy korlátozott a hozzáférése az orvosi ellátáshoz. A negyven különböző országból érkezett gyerekek a szükséges korrekciós műtéteket követően visszatérnek hazájukba, hogy a saját közösségükben felnőve teljesebb életet élhessenek.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A hosszú utazástól kimerült Baraka Cosmas, Pendo Sengerema, Emmanuel Festo és Mwigulu Matonange (b-j) regisztrációra vár a philadelphiai Shriners Gyermekkórház betegfelvételi osztályán.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A hétéves Baraka Cosmast azonosítják bevándorlási hivatalnokok a New York-i JFK Nemzetközi Repülőtéren, miután a tanzániai fiú három társával az Egyesült államokba érkezett.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A végtagpótlást követő rehabilitációs programban részt vevő Baraka Cosmas, Mwigulu Matonange, Emmanuel Festo és Pendo Sengerema (b-j) beszélget egy pingpongasztal körül a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

Mwigulu Matonange megigazítja kézprotézisét, miután dinnyét és süteményt evett vendéglátója otthonában, a New York állambeli Elmontban.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A tizenöt éves Pendo Sengeremához (j) beszél Donna Fagan, a Global Medical Relief Fund (GMRF) egészségügyi segélyszervezet munkatársa (j2) Elissa Montanti, a szervezet alapítója és igazgatója (b), valamint Emmanuel Festo (b2), Mwigulu Matonange (b3) és Baraka Cosmas (j3) társaságában az alapítványnak a New York-i Staten Island városrészében működő otthonában.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A kézprotézist kapó hétéves Baraka Cosmas ismerkedik a pianínóval Elissa Montanti, a Global Medical Relief Fund (GMRF) egészségügyi segélyszervezet amerikai alapítója és igazgatója (j) társaságában vendéglátójuk otthonában, a New York állambeli Elmontban.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A tizenkét éves Mwigulu Matonange leüt egy zongorabillentyűt vendéglátója otthonában, a New York állambeli Elmontban.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A hétéves Baraka Cosmas nyújtózkodik a Global Medical Relief Fund (GMRF) egészségügyi segélyszervezet által finanszírozott otthonban, New York Staten Island városrészében.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

Baraka Cosmas, Mwigulu Matonange és Emmanuel Festo (b-j) felveszik új karprotézisüket, mielőtt asztalhoz ülnek vendéglátójuk otthonában, a New York állambeli Elmontban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A hétéves Baraka Cosmas a felsővégtag-protézise elkészítéséhez szükséges vizsgálatra vár a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

Baraka Cosmas testmagasságát mérik a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A tizenkét éves Mwigulu Matonange (b) és Elissa Montanti, a Global Medical Relief Fund (GMRF) egészségügyi segélyszervezet amerikai alapítója és igazgatója várják, hogy a fiúra próbálják az újonnan elkészített protézisét a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

Luis Velasquez, a philadelphiai Shriners Gyermekkórház munkatársa karprotézist készít az intézmény gyógyászati segédeszközöket gyártó műhelyében.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A tizenkét éves Mwigulu Matonange az újonnan elkészített protézisét készül felpróbálni a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A hétéves Baraka Cosmas kinyújtott karral a protézise ráigazításán a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson

A tizenhárom éves Emmanuel Festo felveszi új karprotézisét vendéglátója otthonában, a New York állambeli Elmontban.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A hétéves Baraka Cosmas az újonnan elkészített protézisével kulcsol kezet a philadelphiai Shriners Gyermekkórházban.

Olvasói sztorik