Élet-Stílus

Ideje szólnunk, hogy egy biciklit nem csak lábbal lehet hajtani

Főleg mozgássérültek használják, kézzel hajtott és három kereke van: bemutatjuk a handbike-ot.

Azt hitted, minden kerékpár lábbal hajtható? Akkor még nem láttál soha handbike-ot, a három kerekű, kézzel hajtott járgányt. Ezt az eszközt jellemzően mozgássérültek használják, mi pedig a SUHANJ! Alapítványt kérdeztük arról, mit is kell tudnunk a sportágról.

A SUHANJ!-ban a handbike-ot született gerincsérült, baleseti sérült amatőr is igazi sportolók űzik, de olyan fogyatékkal élő atléta is van, aki hétköznapokon lábprotézissel él, jár, de a versenyeken handbike-kal teker, mert futni nem tud.

A handbike sport népszerűsége egyre növekszik Magyarországon. A lassú terjedés egyik fő okának azt látják, hogy nehezen hozzáférhetőek és drágák ezek az eszközök, pedig ezek felsőtestet erősítő, valamint vérkeringést javító hatása elvitathatatlan.

Fotó: Suhanj Alapítvány

Potenciális közönség is akad bőven: gyerekek, fiatal felnőttek, középkorúak. Gyerekek szempontjából kifejezetten hiánycikkről beszélünk úgy elérés, mint költség oldalon. Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen eszközt vásároljanak, hiszen

újonnan egy handbike 2-3 millió forintba kerül.Azonban egyelőre kevés a biztonságos hely Magyarországon, ahol akadálymentes és forgalomtól elzárt helyen űzhető ez a sportág. Míg Németországban több, kifejezetten ilyen sportokhoz kialakított park, szabadtéri helyszín, pálya van, addig a magyarországi közparkokban kritikus az utak minősége, amelyek eleve ellehetetlenítik a használatot. És akkor még nem beszéltünk az akadálymentességről.

Fotó: Suhanj Alapítvány

Közutakon további nehézség, hogy nem látszódnak a handbike-ban ülők, ezeken az utakon a közlekedésük még akkor is életveszélyes, ha láthatóságukat támogató zászlót használnak a forgalomban. A SUHANJ! Alapítvány tevékenységének is köszönhetően viszont egyre többen érdeklődnek a sportág iránt.

Amikor 2010-ben a SUHANJ! megkezdte a tevékenységét, a legnagyobb hazai futóversenyeken még csak 1-2 handbike versenyző volt a rajtban, akik csak a mezőny végéről indulhattak akkoriban. Azóta eltelt 7 évben eljutottunk odáig, hogy ma – akárcsak a nemzetközi futóversenyeken – a mezőny elejéről, külön rajtol több mint egy tucat handbike-os, és egy-két kivételtől eltekintve, a SUHANJ! színeiben teljesítik a hazai versenyeket.

Míg Németországban ez a sport szabadidős tevékenysége is sok fogyatékkal élőnek, addig nálunk jellemzően ez az eszköz az amatőr és professzionális versenyzéshez kapcsolódik. Azt látják a náluk edző gyerekeken, hogy fontos számukra az önerőből átélt mobilitás és sebesség, amely egy teljesen más minőségű mozgásforma a hétköznapokhoz képest, és útlevél is egyben a sportolás, a sport szeretete felé.

Az ilyen típusú gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesz aktív sportoló felnőttként is.

Fotó: Suhanj Alapítvány

A SUHANJ! Alapítvány tavaly augusztusban megnyitotta a Jászai Mari tértől 100 méterre integrált, épek és fogyatékkal élők számára egyaránt használható, teljesen akadálymentes SUHANJ! Fitness edzőtermüket, ahol a versenyen kívüli időszakokban bérelhetőek is az alapítvány handbike-jai. Ennek a szabadtéri eszköznek – akárcsak a kerékpározás esetében a spinning vagy görgőzés – van egy edzőtermi változata is, a kranking. Ez az eszköz szintén a felsőtest fejlesztésére szolgál, kíméli az ízületeket és fogyatékkal élők és épek számára egyaránt használható és ajánlott erősítő eszköz.

Itthon még nem igazán ismerik a handbike-ot a közutakon, sem az autósok, sem a bringások, gyalogosok nem nagyon tudják hová tenni, ha elhalad mellettük egy ilyen eszközzel valaki. Nincs jelen a napi közlekedési kultúrában, ezért

gyakran gondolják azt az emberek, hogy az ilyen eszközben is ép társaik ülnek.

László 13 évesen lesett a fáról, és soha többé nem tudott lábra állni. Gyula a vérmérgezést megelőzve úgy döntött, hogy amputáltatja lábait. Miután rátaláltak a handbike-ra, nemcsak boldog életet élnek, de sérüléseik ellenére is sikeres sportolókká váltak. A róluk készült videónkat itt megnézheted.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik