Élet-Stílus
Customer Buying Fresh Baked Bread in Bakery Shop

Elég, ha mi spórolunk, a gyerek hadd költse a pénzét a táborban

És mi lesz, ha minden költőpénzét elszórja az első két napban? Szakembereket kérdeztünk.
Korábban a témában:

Kerámia csetresz, feliratos bögre, buborékfújó, műanyag kisautó, kulcstartó, plüssfigura vagy fonott karkötő. A szülőknek agyrém, a gyereknek viszont remek tanulópénz az osztálykiránduláson vagy a nyári táborban vásárolt sok felesleges kacat. A zsebpénzként kapott összeg elköltési módja a pénzzel való bánásmód edukációjának része, ami életszagú tapasztalattal egészíti ki a felnőttektől látott napi gyakorlatot – mondja Deliága Éva, gyermekpszichológus.

Kell, hogy a gyermeknek kapcsolata legyen a pénzzel. Sok szülő jó megoldásnak tartja, ha alkalomszerűen, kérésre ad pénzt a gyereknek, de ez nem ugyanaz, mint amikor hetente vagy havonta kap egy fix összeget, amivel gazdálkodnia kell. Nem tartom szerencsésnek, ha ezt a szülő teljesítményhez köti, és kvázi jutalom lesz belőle, járjon alanyi jogon, és legyen felette rendelkezési joga.

Mennyi az annyi?

A zsebpénz egyik típusa a nyári táborokra adott költőpénz, amit általában még azok a gyerekek is kapnak, akiknek a hétköznapokban nem jár ilyesmi. Az összeg kapcsán azonban sok szülő tanácstalan. Néhány napja egy főként háziasszonyokat, nőket tömörítő Facebook-csoportban alakult ki hosszú vita erről.

Egy kilencéves kislány anyukája kérte ki a többiek véleményét a témában, a kommentek között pedig sokféle véleményt lehetett olvasni.

A többség a napi 1000-2000 forint körüli összegre voksolt, mondván, ha minden más ki van fizetve, akkor ennyi pénzből egy kisebb “vészhelyzet” is orvosolható (mondjuk, ha nem ízlett a reggeli), és a napi fagyit sem kell megvonniuk maguktól a kicsiknek.Ezzel szembemenő álláspontot képviseltek egyesek, akik szerint 4000-5000 forintnál többet egy hétre felesleges adni, hiszen úgyis értelmetlen hülyeségekre költik. A gyerekek a hétköznapokban sem nassolnak el naponta ezer forintot, és egyébként is: az élményeken van a hangsúly, nem a jégkrémen és a kólán.

Néhány szülő arról számolt be, hogy a napi ezresben meghatározott költőpénz felét a gyerekük tavaly hazahozta, mert ügyesen takarékoskodott, míg mások azon aggódtak, hogy a gyerek elköltené minden pénzét 2-3 nap alatt, így bármennyit adnának, az sem lenne elég.

Fotó: Thinkstock

Az ilyesféle bizonytalanságot megelőzendő Bíró Nóra, a Jövőiskola.hu trénere, gyermekek pénzügyi nevelésével foglalkozó oktató szerencsés forgatókönyvnek tartja, ha nem az első nyári tábor alatt kezdjük el a kicsi pénzügyi nevelését. A legjobb, ha már eleve működik egy bejáratott rendszer otthon, mondjuk egyfajta mamabank, ahol a megtakarított zsebpénzre kap heti szinten kamatot a gyermek, ennek köszönhetően megismerkedhet például a kamatos kamat fogalmával.

Hozzáteszi, nem az összegen, hanem a gyakorlat megtanításán van a hangsúly. 

Ha már eleve megvan ez a tudatosság, akkor akár a saját, korábban kapott zsebpénzéből is vihet egy adott összeget magával a táborba. Amennyiben ilyen még nincs, úgy elegendő lehet a napi 1000 Ft is vagy akár ennél kevesebb. Azt is érdemes tisztázni a gyermekkel, hogy ha a költőpénzből marad, és hazahozza, arra “mamakamatot” kap.

Deliága Évával egyetértésben Bíró Nóra is azt tanácsolja a szülőknek, hogy az összegről való döntés előtt tájékozódjanak alaposan a körülményekről. Nevezetesen, hogy

  • pontosan mit tartalmaz a tábor díja,
  • kell-e még valahol a diákoknak belépőt fizetniük saját zsebből,
  • nagyvárosban vagy egy eldugott vidéki tanyán nyaralnak majd és hasonlók.

Ezek alapján már elég jól meg lehet saccolni a napi költségeket.

Az említett Facebook csoportban az egyik szülő elmondta: náluk minden évben az osztálykirándulások előtt közös megállapodás van a költőpénzről, azért, hogy minimalizálják a családok pénztárcái közötti különbségeket. Így egyik gyerek sem fogja rosszul érezni magát szuvenírvásárlás közben.

“Sípos seggű” lovat vagy toronyórát lánccal

Nagyon fontos tisztázandó részlet még a kirándulás előtt, hogy a gyerek pontosan mire kapja a költőpénzét. A szülők  ugyanis leginkább azért aggódnak, hogy a kicsi felesleges dolgokat, holmikat vásárol magának – hangsúlyozza a tréner. Ez pusztán megbeszélés kérdése, de amennyiben úgy állapodunk meg, hogy a pénzt arra költi, amire szeretné, úgy utólag ne szidjuk le, ha a felnőtt ítéletünk szerint butaságokat vett – folytatja a gyermekpszichológus.

Nem érdemes ebbe belefolynia a szülőnek. Felnőttként nekünk feleslegesnek tűnhet az, ami a gyereknek értékes. Emellett lehet, hogy ő nagyon büszke rá, hogy lángos és chips helyett hűtőmágnesekre költötte a pénzét. Jó, ha egy bizonyos összegről szabadon rendelkezhet, így idővel meg fogja tanulni a pénz beosztását.

A felnőttek másik nagy félelme, hogy a gyerek az első három napban elkölti az összes pénzt. Ám a szakemberek szerint ettől nem érdemes tartani. Bíró Nóra a prevencióban hisz, vagyis abban, hogy a zsebpénz fogalmával vezessük elő a nyári táborok időszakát, míg a gyermekpszichológus a kicsik tanulékonyságára alapozva int nyugalomra.

Az a gyerek, aki már az első nap feléli az összes pénzét, lehet, hogy a többi napon sóvárogva nézi majd az osztálytárait, ahogy fagyiznak. Ez nem pénzösszegtől függ, hanem inkább attól a stílustól, ahogy ő költi a pénzét. Legközelebb majd óvatosabb lesz.

Fotó: Thinkstock

Deliága Éva hozzáteszi: nagyon fontos, hogy a gyerekek viszonylag hamar, veszélytelen környezetben megtapasztalják, hogy a döntéseiknek következményei vannak. Erre remek alkalom lehet egy nyári tábor. Persze csak akkor, ha előtte átgondoltuk, mennyi pénzre lehet szüksége például a Balaton mellett, ahol 250 forintnál kezdődik egy gombóc fagyi, és 300 forint egy fél literes ásványvíz a parti büfében.

A tréner nem javasolja, hogy a felügyelő tanárokat bevonjuk a heti pénz kiosztásába, így ugyanis a gyerek nem tanulja meg kellően beosztani a pénzt, ráadásul megeshet, hogy a pedagógus nem ugyanúgy gondolkozik a financiális dolgokról, mint a szülő.

És végül felnőttként észben kell tartanunk, hogy a pénzügyi kultúra nem alakul ki magától – zárja gondolatait Bíró Nóra.

Mivel ezt nem kapja meg a gyermek az iskolában, ezért fontos, hogy a jó minta mellett kapjon pénzügyi nevelést. Ahogyan a XXI. században már elmaradhatatlan a kommunikációs képzés, retorikai fejlesztés, valamint az is, hogy hogyan teremtsen kapcsolatot másokkal, hogyan adja el saját magát.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Indian women with empty plastic pots protest as they demand drinking water in Chennai on June 22, 2019. - Angry residents fight in queues at water taps, lakes have been turned into barren moonscapes and restaurants are cutting back on meals as the worst drought in living memory grips India's Chennai. (Photo by ARUN SANKAR / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.