Élet-Stílus

Embereknek adja el a szajrét az indonéz makákómaffia

Őrület, hogy mit művelnek az apró majmok Indonéziában, Bali szigetén, az Uluwatu templom közelében! De ezt már évek óta csinálják. Viszont egy mostani kutatásnak köszönhetően nagyon sokat megtudhatunk az ember evolúciójáról is – erről a New Scientist írt.

A hosszúfarkú makákók egy turisták által gyakran látogatott templom közelében élnek, és teljesen ráálltak a turisták kirablására. Visznek mindent, amit csak érnek, kamerát, kalapot, szemüveget, de akár készpénzt is. A majmok a világ minden pontján lopkodnak, viszont egyedül az itt élő csoportok jöttek rá, hogy a zsákmányt élelemre tudják cserélni, ha embereknek kínálják fel.

Bár ezt a fajta viselkedést már évekkel ezelőtt megfigyelték, tudományosan eddig nem vizsgálták. A bűncselekmény-sorozatot most egy belga primatológus, Fany Brotcorne és kollégái térképezték fel.

Ez egyedi viselkedés. Balin egyedül az Uluwatu templom közelében tapasztalható

– magyarázta Brotcorne. Ezek szerint ez tanult viselkedés, és segít abban, hogy jobban megértsük a majmok kognitív képességeit és az emberi evolúciót.

Rablás és bartel

A tudós négy hónapon át tanulmányozta a templom közelében élő majmok négy különböző csoportját. Az a két makákóbanda rabolt és csencselt a legtöbbet, mely több időt töltött a turisták közelében, ami igazolhatja, hogy ez tanult viselkedés, és egymástól lesték el a trükköket. Azok a csoportok, melyekben több fiatal hím volt, szintén bűnösebbnek bizonyultak.

Bár a kutatást viszonylag kis mintán végezték, Brotcorne úgy hiszi, hogy ez az első bizonyíték lehet arra, hogy ezt a viselkedést egymástól lesik el az állatok. Az első megfigyelések utáni években még több bizonyítékot gyűjtött:

egy ötödik banda tagjai rájöttek, hogy a lopott cuccokat el tudják csereberélni néhány finom falatra. 

Brotcorne úgy vélekedik, munkája abban segítheti a kutatókat, hogy többet megtudjanak arról, a különböző csoportok tagjai hogyan adják át egymásnak az információt, mennyire értik meg saját cselekedeteiket, és hogy hogyan tervezik a jövőt. Ugyanakkor fontos részlet az is, hogy a bartelezés, a kereskedés képessége nagyon ritka az állatvilágban. Általánosságban úgy vélik, ez kizárólag az emberek kiváltsága.

A kérdésre, hogy őt is kirabolták-e már, a tudós így válaszolt:

Ó, rengetegszer! Folyamatosan próbálják ellopni a kalapomat, a tollamat, sőt, még a kutatási adataimat is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik