Élet-Stílus

25 éves vagyok, és még soha nem volt szexuális kapcsolatom

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 05. 16. 20:00

Korábban a témában:

25 éves fiú vagyok, és még soha nem volt szexuális kapcsolatom. Még csak nem is csókolóztam. Félek, hogy a lány kinevet, amiért bénán csinálom. Lett volna rá alkalmam, több is

– áll az olvasói levélben, ami egy kétségbeesett, 25 éves szűz fiútól érkezett.

A szexuális kapcsolat létesítésével jól megkésett levélíró, akit nevezzünk Bonifácnak, nem él egyedül ezzel a gonddal.

A szüzesség elvesztésének van optimális ideje, és ha ez valamiért nem történik meg, akkor az az egész személyiség fejlődésére hatással lesz a későbbiekben

félelmek, gátlások lesznek úrrá, ami miatt további évek telhetnek el anélkül, hogy elkezdené megélni a szexualitását.

Serdülőkorban jó elveszíteni

A félelem a nemi élettől és annak következményeitől könnyen abba a helyzetbe sodorhat valakit, hogy 25 évesen szűz legyen. A szexuális élet elkezdésének időpontja, hogy az mikor számít korainak vagy későinek, a Tinder és a bulinegyed korában is fontos kérdés. A szakemberek véleménye egybehangzóan azt mondja, hogy a serdülő- és ifjúkor a legoptimálisabb arra, hogy megtanuljuk a helyes szexuális viselkedést. Nem egy fiú és lány éri el akár a 30-40 éves kort is úgy, hogy még sosem szeretkezett senkivel, sőt, pettingben sem volt részük. Ennek rengeteg oka lehet, vallásos neveltetés, túlságosan óvó-védő édesanya, de akár a rejtett homoszexualitás is mind mögöttes okok lehetnek, de összességében a szerelem érzése, annak hiánya vagy az abban való csalódás a legmeghatározóbb.

Bármilyen ok is álljon a szüzesség elvesztésének halogatása mögött, a szerelem érzése, a már-már túlidealizált jelentőségével együtt is fontos szerepet játszik a nemi élet megkezdésében. A legelső közeledések, próbálkozások sikerét nagyban meghatározzák a két fiatal egymás iránt érzett érzelmei. A pozitív élmény, a sikerélmény elősegíti a szexuális és párkapcsolati érettséget,

a szerelem érzése tehát nagyon kell a kezdéshez.

A kiteljesedett szexuális élet eléréséig fokozatosság vezet, ehhez szükséges a szerelem, ami nem velünk született érzés, hanem tanult. A kezdeti első csókoktól a pettingen át eljutni az első szeretkezésig egy komplex folyamat, lépésről lépésre haladunk, és közben szép lassan kialakul a szexuális reagálóképességünk. Mindez a serdülőkorban kezdődik el.

Young woman and teenage boy (13-15) embracing, portrait, close-up
Fotó: Thinkstock

A serdülőkor kritikus időszak, a fiatalok tudni akarják, kik is ők valójában. Az egykorú társak, haverok, osztálytársak, sporttársak szerepe és befolyása jelentős a kamaszkorban.
Az ismerkedés a másik nemmel tizenéves korban kezdődik el, még az általános iskolában. A kamaszkori szerelem érzésekor a szexuális vágy, az önérvényesítés, a másik érdekeinek figyelembe vétele, a szépség és vonzalom mint fogalmak, a vallásos és családi érzelmek mind megnyilvánulnak a másik nemmel való ismerkedéskor. Az érzelmi hullámok tizenéves kortól már nem a családhoz, hanem egy másik személyhez vezetnek, akinek boldogsága annyira fontossá válik, mint a sajátunké, vagy annál is fontosabbá. Itt kezdődik el az éretlen személyiség érése, amihez azok a csalódások és hiszik is hozzátartozik, hogy a kevésbé érett személy inkább igényli, hogy szeressék, minthogy ő maga szeretetet adna bárkinek is. Így a kudarcok, a meg nem értettség és a csalódások is hozzátartoznak a teljes nemi és szexuális érettség kialakulásához.

Siker, kudarc, szégyen

A siker, a kudarc, a megbánás, a szégyen, az első szerelem mind óriási jelentőséggel bírnak, ez nem kihagyható lépcsőfok a személyiség fejlődésében. Ebben a korban távolodik el a gyerek a szülőktől, egyre többet lóg a haverokkal. Kamaszkorban megnyílik a világ, mindent be akarunk habzsolni a nagybetűs felnőtt életből, és az érettségi után a főiskola és egyetem máris újabb élményeket, haverokat, sikert, kudarcot, megbánást, a másik nem kegyeiért vívott harcot is jelenti.

Azok, akik felnőttként, harmincévesként, negyvenévesként még mindig szüzek, és alig van kapcsolatuk az ellenkező nemmel, mintha teljesen kimaradnának a felsorolt élményekből. Egyfajta védőburokban élnének, és az is lehet, hogy fóbiák, averziók alakultak ki valami miatt a testiséggel kapcsolatban. A felnőttként szüzen élők korlátozzák a saját én-képük fejlődését, a kapcsolatteremtési gondok a nemi késztetések elfojtásához, kerülő utakhoz vezethetnek (erre teljesen alkalmas a pornó a fiúknál), és egyre félszegebbek, gátlásosabbak, görcsösebbek és csalódottabbak lesznek.

Leginkább azok a fiatal fiúk vannak ennek kitéve, akik a számítógép előtt ülve élik az életüket: esélyt sem adnak maguknak arra, hogy az ellenkező nemmel találkozzanak, hogy kapcsolatot teremtsenek egy lánnyal. Teljesen lemaradnak az ismerkedésről, a csajozásról, közülük sokan a szüleikkel élnek, akik mindenben támogatják őket, de totális védőburokban, amiben nem élnek meg szerelmi csalódást, és sikerélményben sincs részük.

Minél több idő telik a szüzesség elvesztésének optimálisnak tekintett időpontjától, annál nehezebb dolga lesz a szűznek,

kihagyhatatlanok az elmaradt lépcsőfokok, az első csóktól a pettingen át meg kell tanulni közeledni a másik nemhez. A harmincéves szűz fiút vagy lányt kevés partner fogja türelemmel kezelni, és ismét végigjárni vele az elmaradt időszakot – a szerelem érzéséről nem is beszélve.

A kapcsolatteremtési gondokban, a szüzesség elvesztésének megélésen sem a szülő, sem a barátok nem tudnak a későinek számító 30 vagy 40 éves korban segíteni. Ilyen esetben személyesen szakember segítségét kell kérni, aki a serdülőkorban elmaradt élmények megélésében, a másik nemmel való ismerkedésben fog tudni segíteni. A legfontosabb, hogy aki változtatni szeretne, ne gubózzon be magába, se a szülői házba, hanem járjon minél többet társaságba, ismerkedjen, hogy a gátlásosságán és a görcsösségén változtasson. Ez máris félsikert jelenthet a kiteljesedett szexuális élethez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.