Élet-Stílus
Young couple having serious problem in marriage

A nők másképp élik meg a féltékenységet

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 05. 06. 20:30

Korábban a témában:

A bizonytalan ember destabilizálja a kapcsolatot, és bizonytalanná teszi a másik embert is – valahogy így működik a féltékenység.

Az az ironikus, hogy a szeretetből és szerelemből érkező impulzus a nullára rombolja a kapcsolatot, és önbeteljesítő jóslatként valóra válik. A féltékenység érzése olyan intenzitással működik, hogy szó szerint lyukat éget az ember agyába, és eltöröl minden racionális gondolkodást. A vágyakat és igényeket ilyenkor képtelenség kommunikálni, csak a félelem érzése villog az agyban, hogy a szeretett személyt elveszíthetjük. A szakértők egyetértenek abban, hogy a féltékenység egyfajta túlélési mechanizmus. Ezzel együtt a leginkább pusztító, akkor is, ha van ok rá.

A legtöbbször mindössze irigység vezérli az embert a féltékenykedésre, a riválisnak lehetnek olyan tulajdonságai, amiket irigylünk tőle – fiatal és feszes például. Előfordulhat, hogy nincs is harmadik személy, csak valamilyen kitalált szituáció miatt megy a dráma. A féltékenység rendkívül fájdalmas érzelem, akár elképzelt legyen, akár valós, mindig fáj. Fenyegetés, vádaskodás, félelem az elhagyástól, a veszteség érzése, bánat, harag, árulás, irigység, megaláztatás érzése követi, és ezek az érzelmek szabadon áramlanak, teljesen kontrollálatlanul.

Az egész érzelmi vihar mögött a fajfenntartás ösztöne áll, a féltékenység mint túlélési eszköz azt a fő célt szolgálja az agyban, hogy a gyermekeink jövőjét biztosítsuk – akkor is, ha fogamzásgátlót használunk, és nem tervezünk gyereket.

A férfi

A férfiak és a nők ebben az egyben hasonlítanak, ha a féltékenységről van szó, azonban a két nem teljesen másképpen éli meg ezt a bonyolult érzelmi vihart. Ha egy férfi féltékeny lesz, azaz az agya jelzi, hogy be kell kapcsolnia a túlélési eszközt, akkor az amigdala és a hipotalamusz terület aktiválódik az agyban, a szexualitásért és az agresszív viselkedésért felelős terület. A férfit az motiválja, hogy ő legyen a gyermek genetikai apja, és az ő génjei maradjanak meg az utókornak. E két agyterület azt jelzi, hogy csak és kizárólag szexuális szempontból közelítik meg a féltékenykedést, és leginkább az zavarja őket, ha a nő másvalakivel fekszik le. Ez magyarázat lehet arra is, miért nem bocsátják meg a legtöbben, ha a nő félrelép.

A nő

A nők agyában a féltékenységkor az agy posterior superior temporal sulcus területe aktiválódik, ez a terület a megbízhatóság, megtévesztés érzésekért és a társadalmi normák megsértéséért felelős. Ez a tény egyértelműen jelzi, hogy a nőket az érzelmi intimitás zavarja: ha partnerük egy másik nővel tölt időt, akivel akár együtt főzőcskéznek, kanapén filmet néznek, még úgy is, hogy nincs szex. A nők az érzelmi hűtlenség miatt féltékenyek, amit nem motivál más, minthogy az utódaikat a genetikai apa nevelje fel – ez is a fajfenntartás ösztönének köszönhető, akárcsak a férfiaknál. A nők pontosan emiatt képesek akár barátságban, munkahelyen is féltékenykedést megélni egymás közt, nem feltétlenül szükséges ehhez a szerelem és a romantikus érzések.

Az emberek fele félrelép vagy félrelépne

Akár a férfiakat akár a nőket vizsgáljuk a féltékenység szempontjából, egy dolog biztos: a statisztikák őrületes megcsalásokról tanúskodnak. A Psychology Todayen közzétett kutatás szerint a férfiak és nők 50 %-a próbálta már lecsapni egy barátja kezéről annak partnerét, a házasságok pedig pár év együttlét után tönkremennek.

A magas válási arányok rávilágítanak arra, hogy bármennyire is féltékenykedünk, nem törekszünk arra, hogy érdemben megtartsuk az aktuális kapcsolatunkat, és dolgozzunk rajta. E tekintetben konstruktív is lehet a féltékenység, szembenézhetünk önmagunkkal, és javíthatunk az önérzetünkön, ezzel is sokat segítve azon, hogy ne romboljuk, hanem építsük a kapcsolatunkat.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.