Élet-Stílus
ALTAI, MONGOLIA - JUNE 27: Reinhold Messner approaching Altai town on June 27 2004 in Mongolia. Messner had just finished his solo hike across the Gobi desert in five weeks two days before.  He has been described by writer John Krakauer as the Michael Jordan of mountaineering and adventuring.  (Photo by Chien-min Chung/Getty Images)

Jobb emberré tesz, ha egyedül utazunk

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2017. 05. 02. 10:00

Abban mindenki egyetért, hogy utazni jó, abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy egyedül is az-e. Mutatunk nyolc indokot, ami után már foglalod is a repülőjegyet a kiszemelt városodba és eszedbe sem jut hozzá utastársat keresni. A lelki háttér helyett ráadásul inkább a praktikus oldalát járjuk körül.

Nem macera a tervezés

A legutóbbi nyaraláson mindenki kempingezni akart, te viszont inkább egy hotelben aludtál volna? Esetleg fordítva? A többiek a tengerparton napoztak volna, te viszont a városra voltál kíváncsi? Nemcsak a program, de maga az út megtervezése is sokkal egyszerűbb, ha csak magadra kell gondolni, hiszen nem kell másokhoz sem időben, sem máshogy alkalmazkodni. Ez az ottlétedre is igaz: minden reggel egyedül döntheted el, hogy aznap mihez van kedved.

Jut időd megélni a pillanatot

A többiek hülyének néznek és sürgetnek, hogy mit vagy képes percekig bámulni a hullámokon vagy csak élvezed, ahogy az arcodra süt a Nap? Ez sem fog idegesíteni, ha csak magad vágsz neki egy útnak, hiszen az egyetlen ember, akinek meg kell majd felelned, az te magad vagy.

Új emberekkel ismerkedhetsz meg

Itt elsősorban nem a Tinderre kell gondolni, hiszen ha valakit megszólítasz, hogy segítsen az útbaigazításban, simán lehet, hogy egy hosszabb beszélgetés alakul ki belőle, aminek a vége telefonszám- vagy emailcsere lesz.

Növeli az önbizalmat

Hiába hiszed azt, hogy még nem megy annyira jól az idegen nyelv, amit hónapok-évek óta tanulsz, vagy bár igen, de általában véve sem szeretsz emberekkel beszélni, itt bizony rákényszerülsz. A sokszor szponzorált úti ajánlók helyett kérdezd meg a helyieket, hogy nekik melyik a kedvenc éttermük vagy ha látsz valakit, aki szintén egyedül utazik, kérdezd meg, honnan jött és osszátok meg egymással, hogy ki mit látott addig.

PULA, CROATIA - AUGUST 04:  A young man poses while he climbs in an 8 to 10 meter-high cave of Stoja on August 4, 2014 near Pula, Croatia. Deep Water Soloing (DWS), free climbing over water, is a relatively new discipline and is popular with climbers wanting to go rock climbing during the high summer temperatures. Climbing over deep water means most of the climbing routes are safe for beginners but still offer a challenge for the more advanced climber. There are many opportunities for DWS at the mile-long cliffs of Croatia.  (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Elmarad a sallang

Mivel nem kell azt csinálni, amit a többiek, így kihagyhatod azt a templomot vagy múzeumot, amit kötelező megnézni és csupa olyan dologgal töltheted el az időd, amik valóban fontosak számodra.

Választ kapsz egy nagyon fontos kérdésre

Aki nem mer belevágni az egyedül utazásba, javarészt azért teszi, mert fél attól, hogy mit lehet társaság nélkül külföldön csinálni. Ha adsz magadnak pár napot ebben a helyzetben, a hazafelé tartó repülőn már készítheted is fejben a listát.

Jobb utazó leszel

Ez már a tervezéskor is kiderül majd, mert neked kell mindent leszervezned és nem hagyatkozhatsz arra, hogy a többiek elintézik helyetted például a foglalást. De az út során is kiderül, amikor megtapasztalod, milyen érzés egyedül boldogulni – mivel valószínűleg a legegyszerűbb megoldásokra törekszel majd, legközelebb fel tudod használni ezeket a tapasztalatokat.

Jobb érzés mesélni

Hidd el, sokkal jobb úgy megosztani a történeteket, hogy csak a te verziód létezik és mindenki csak rád figyel, nem szakít félbe senki, hogy előadja, ő hogyan látta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.