Élet-Stílus

Ilyen a Ramadán Dubajban

24.hu
24.hu

2017. 05. 02. 14:14

Ramadán szent hava az egyik legkülönlegesebb időszak, amikor még inkább érdemes Dubajba látogatni – a hangsúly ilyenkor a hagyományokon, a helyi kulturális rendezvényeken van, melyben kiemelt szerepe van a látványos és gazdag “Iftar” lakomáknak. Idén május 27-e körül kezdődik a Ramadán, kedvcsinálóként a dubaji utazáshoz, most összegeztük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Mi az a Ramadán?

A Ramadán az év legszentebb időszaka minden muszlim vallású ember számára.  Ideje az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap – a hagyomány szerint a Szent Korán első verse is ebben az időszakban született. Dubajban idén május 27. – június 24. közötti időszakra esik.

Az ünnep időpontja egyébként – a mi Gergely naptárunkban – mindig más időpontra esik, mert az ünnep pontos ideje az iszlám Hold- naptáron alapul.

A Szent Hónap, és egyben a böjti időszak végét az EidAlFitr fesztivál jelzi.

Az Emirátusokban és az egész iszlám világban ebben a hónapban  teljesedik ki az iszlám kultúra, az évszázados  hagyományok és a híres vendégszeretet ünneplése –  így hát ebben az időszakban Dubajba látogatni valóban különleges élmény lehet.

24.hu / Neményi Márton

Spirituális élmény

A napfelkeltétől napnyugtáig tartó böjt a Ramadán egyik legfontosabb eleme.

Az alázat, a türelem és a spiritualitás gyakorlásával a hívők tartózkodnak az étel- és italfogyasztástól, dohányzástól, szexuális együttléttől és a tisztátalan gondolatoktól.

A böjt lényege, hogy általa a hívők még közelebb kerüljenek Istenhez, és emlékeztesse őket a kevésbé szerencsések szenvedéseire – ez az ideje a világi hívságok helyett a belső én előtérbe helyezésének.

A Ramadán időszaka ugyanakkor a megbocsájtásról, irgalomról is szól; a jó cselekedetek, a nemes szándék gyakorlása Istennek tetsző és kedves, s mely jó szándék “megtérül” a következő évben.

Ezért is végeznek a hívők ilyenkor jótékonysági munkát, gyakorolják a lelki megtisztulást és még jobban elmélyülnek a Korán verseiben, értelmezésében.

Az iszlám öt pillére közül az egyik a Zakat, mely a kötelező jótékonykodást, adományt, segítséget jelenti a szegények és szükségben lévők számára.  Étellel-itallal látják el a szegényeket, segítik az özvegyeket, árvákat. A Korán iránymutatása szerint más kisebb,jó cselekedeteket is folytathatnak a hívők, és nem csak muszlim, de akár más vallásúak javára is.

Hatása a közösségre

Az iszlámban tilos a hazugság, csalás, veszekedés, rágalmazás és a pletyka – és ezek a tilalmak különösen felerősödnek Ramadán idején. Ez a hónap a közösség erősítésnek ideje;  a cél, hogy  egymáshoz közelebb kerüljenek és jobb emberré váljanak.

A spiritualitás erősítése érdekében az üzleti élet ilyenkor lelassul, és a család, az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba. Az Iftar ideje a böjt időszakának végét jelzi, ilyenkor családok összejönnek egy nagy közös lakomára és együtt ünnepelnek.  Sokszor előfordul, hogy a muszlim vallásúak kiterjesztik az Iftar meghívást más vallású barátaikra, ismerőseikre is- ez a legjobb alkalom a más vallásúak számára, hogy jobban megismerhessék az iszlám hagyományokat, szokásokat, alapelveket; mint a tolerancia,könyörület, hála és jótékonyság.

24.hu / Neményi Márton

Böjt, hogy ünnepelj – étel, hogy emlékezz

Ironikus, hogy a Szent Hónap nemcsak a böjt, hanem az ünnepi lakoma szinonimájává is vált.

Ez az időszak a legalkalmasabb megtapasztalni az autentikus arab ételeket, melyet szigorúan napnyugta után szolgálnak fel.

Minden városbéli étterem – a kis sarki étkezdétől egészen a leghíresebb éttermekig – a legjobb arab és nemzetközi ételeket kínálja ilyenkor, jellegzetes Emirátus-beli ízekkel, fűszerezéssel.

Az Iftar alkonyatkor kezdődik, de egészen a hajnali órákig folytatódik. Hajnalban, még napfelkelte előtt az ún. Suhoor büfék bőséges kínálata segíti a felkészülést az előttünk álló napra. Ilyenkor hagyományos, ezüst kávéscsészékben felszolgált arab kávéval, hűtött labannal (joghurt), friss datolyával várják a vendégeket az aranyszínű lámpákkal díszített sátrakban, ahonnan az oud (húros hangszer) kellemes, lágy hangja hallatszik.

Hogyan vehetünk részt az ünnepen?

A Ramadán igazi szellemisége alapján bárki résztvehet az ünnepen, hiszen a befelé fordulás, az önismeret és a jótékonyság gyakorlása vallástól független. A külföldi turisták számára pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerhessék a Szent Hónap igazi jelentőségét, a szokásokat és talán a muszlim vallással kapcsolatos tévhitektől is megszabadulhatnak.

A részvétel legegyszerűbb módja a Sheikh Mohammed Centre forCulturalUnderstanding (SMCCU) központ felkeresése (a központ a történelmi AlFahidi kerületben található). Ez a létesítmény kimondottan a külföldi látogatók, turisták számára jött létre.

Megismerteti a látogatót az Emirátusok kultúrájával – követve a ” nyitott ajtó- nyitott elme” elvét-, és ahol az érdeklődő bátran kérdezhet is minden, a Ramadánnal kapcsolatos témában.

A számosesemény egyike tehát az esti Iftar. A hagyomány szerint este, a böjt végén datolyával kezdik az esti étkezést, mely egyébként is szerves része a jellegzetesöböl menti arab ételsoroknak.  A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő tradicionális házban szolgálják fel, s melyet párnázott padlón, hagyományosan,ülve fogyasztanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.