Élet-Stílus

A felnőttek is játszani mennek Nürnbergbe

Néhány hónapja Budapest és Nürnberg között napi rendszerességgel indít járatokat a Ryanair, a repülési idő mindössze egy óra. Bajorország második legnagyobb városa egyre népszerűbb a magyar utazók körében, ezért összeszedtük, hogy mit érdemes csinálni a középkori német városban, ahol számos dolog a játékokról szól.

Ahogy ma Kína, a 19. században Németország volt a világ meghatározó játékgyártója. A játékkészítés egyik központjává Nürnberg vált, ahol olyan játékok készültek, amik nem a fantázia szüleményei, hanem az eredeti darabok kicsinyített másai voltak. A régi játékok nagy része a II. világháborúban elpusztult, csak néhány darab maradt meg. A város azonban ma is tele van játékkészítő műhelyekkel és világszerte ismert gyárakkal, ami turisták százezreit vonzza az ötszázezres bajor városba.

Játékok 1400 négyzetméteren

A játékmúzeum kihagyhatatlan, ha valaki itt jár: 1400 négyzetméteren vannak kiállítva a különböző korokból származó darabok. A “kicsinyített világban” babák, játék boltok, ón figurák és ón játékok, hagyományos, fából készült játékok és egy nagy vasútmodell is várja a látogatókat. De a modernebb játékok rajongói sem fognak csalódni a LEGO-k, Barbie-k és Playmobilok között. A játékmúzeum kertjében ráadásul egy különleges játszótér is működik, ahol évszázadokkal ezelőtti játékok felújított verzióit próbálhatják ki a legkisebbek.

Fotó: Koczka Máté

Playmobil Fun Park

Nürnbergtől néhány perces autóútra található a Playmobil központja, ahol egy témapark is helyet kapott. Az 1990 óta üzemelő Playmobil Fun Park egy egész napos programot kínáló hatalmas játszótér, ahol életre kelnek a játékgyártó klasszikusai, sőt ki lehet próbálni az összes létező Playmobil szettet is.

Játékvásár, ahova csak felnőttek léphetnek be

1950 óta létezik a nürnbergi Spielwarenmesse, a világ legnagyobb játékvására, ahová csak felnőttek léphetnek be, nem lehet semmit venni, viszont olyan újdonságokat is bemutatnak, ami mások számára még hónapokig titkos. A nemzetközi játékkiállítások szálai minden évben itt futnak össze. Híres márkák, eredeti újdonságok, nagy láncok beszerzői, független kereskedők és számos médiaképviselő jelenléte teszi a játékkiállítást a játékpiaci üzletág legjelentősebb eseményévé.

Fotó: Koczka Máté

Deutsche Bahn múzeum

A mai Németország területének első gépi erejű vasútja Nürnberg és Fürth közt indult 1835 decemberében, így nem véletlen, hogy Nürnberg belvárosában található az ország egyik legnagyobb közlekedési múzeuma. A több szintes múzeumban számos régi és új vasúti szerelvényt, makettet és utazással kapcsolatos emléket tekinthetünk meg, sőt jó időben ki is lehet próbálni egy működő több száz éves vonatot.

Fotó: Koczka Máté

100 millió kolbász

Világhírű a nürnbergi kolbász (Nürnberger Bratwurst) is, amelyet a városban lépten-nyomon árulnak: szív alakú tányérban vagy zsemlében is adják, az illata belengi az óvárost. Nem is csoda, hiszen állítólag évente több mint 100 milliót készítenek belőle. A jellemzően borsos és majoránnás nürnbergi sertéshúsos kolbász a több száz éves legenda szerint azért ilyen kicsi (max. 25 gramm, 7-9 centi), hogy kiférjen a hentesbolt kulcslyukán, hogy az éhes vevők már nyitás előtt jóllakhassanak. Az esti mulatságért a nürnbergi sörözők, sörözők és sörözők felelősek, de persze a zenés klubokban sincs hiány. Desszert ajánlatunk is van: a XIII. században Nürnbergben sült meg az első mézeskalács (Lebkuchen), a németek egyik kedvenc nemzeti csemegéje, amit ma is minden sarkon meg lehet kapni.

Fotó: Angela Ditze

Albrecht Dürer fagerendás háza

A belváros gyönyörű fagerendás házai a középkort idézik. Nyaranta az ablakok megtelnek muskátlis ládákkal, a Pegnitz folyó partjai pedig a hűsölni vágyókkal. A pezsgő élet ilyenkor a parkokba vagy az állatkertbe költözik, ahol idilli környezetben kávézók, fagyizók és kolbászozók várják a kikapcsolódni vágyókat. Az óváros hangulatos macskaköves sétálóutcái régi házakkal, középkori emlékekkel, szépen újjáépítve várják a turistákat. Nürnberg egyik leghíresebb szülöttje (de magyar származású) Albrecht Dürer emlékei sok helyen feltűnnek, a központban manapság múzeumként működik a festő és nagy rézkarcmester egykori háza. Innen pár perces sétára található a nürnbergi várhegy, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Fotó: Oliver Riese

Luther és az 500 éves reformáció

Nürnberg volt az első szabad birodalmi város, ahol bevezették a reformációt. Luther Márton szerint ez a város volt „Németország szeme és füle”. 21 nyomdájával ugyanis a Pegnitz-parti város igazi médiafőváros volt. A nyomdák révén gyorsan terjedhettek a reformáció röpiratai. A két nagy nürnbergi templom, a St. Lorenz és a St. Sebald is minden bizonnyal ezért említhető Németország első evangélikus templomai közt. Mindamellett a nürnbergiek higgadtságának köszönhető, hogy a képrombolás itt elmaradt, és a két templom így megőrizhette gazdag képdíszeit. Így Szent Sebaldus 1519-ben elkészült sírja is a templomban maradt a reformáció után, és ma a templom legértékesebb kincsei közé tartozik. 1532-ben megkötötték a városban a nürnbergi vallási békét, amellyel megszűnt a birodalom területén élő protestánsok elleni gyűlölet.

Fotó: Uwe Niklas

Karácsonyváros

Nürnberget szokták a karácsony városának is nevezni, hagyományos és hangulatos karácsonyi vására miatt. A piac először 1628-ban került megrendezésre, és manapság mintegy kétmillió látogatója van (évente). A bronzvasárnap előtti péntektől egészen karácsonyig tart a kirakodóvásár, ahol gőzzel hajtott körhinták, karácsonyi vásárfiák, forralt bor és mézeskalács várja a látogatókat. Németország talán legszebb karácsonyi vására. (Persze nem valószínű, hogy tradicionális mézeskalácsra bukkanunk a vb ideje alatt, ugyanis ez a csemege tipikusan a téli időszakra jellemző.)

Fotó: Koczka Máté

Pénztárcabarát vásárlás

Ha valaki elfárad a nagy városnézésben, az óvárosban bőven talál vásárlási és kikapcsolódási lehetőségeket. Minden világmárka képviselteti magát a csillogó plázákban, még Tesla szalon is van a főutcán, a hangulatos tereken pedig apró termelői piacok sorakoznak zöldségekkel, gyümölcsökkel, édességekkel, helyi specialitásokkal. Német árakhoz képest ráadásul viszonylag pénztárcabarát minden.

Fotó: Koczka Máté

Nünrnberg Card

Minden olyan személy (vagy család), aki legalább egy éjszakát Nürnbergben, Fürthben, Erlangenben vagy Schwabachban tölt el, megvásárolhatja a Nürnberg Kártyát. A 48 órás jeggyel aztán korlátozás nélkül utazhat a négy körzet tömegközlekedési eszközein, valamint ingyenesen juthat be múzeumaiba. A 12 év alatti gyerek számára mindez ingyenes. Ezenkívül a kártyával további kedvezményeket kaphatunk vásárláskor, színházakban stb.

Nürnberg tehát romantikus óvárosával és gazdag történelmével ugyanolyan jó választás a pároknak, mint a családosoknak, vagy játékos kedvű felnőtteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik