Élet-Stílus

Hűtés és fűtés is elkel a mostani szeszélyes áprilisi időjárásban… (X)

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 00:00

A tavaszi hónapok időjárásához egy jól megválasztott klíma berendezés igen hasznos befektetés lehet. A legtöbb klíma készülék ugyanis képes nemcsak lehűteni, hanem fel is fűteni a lakást. A fűtést az áprilisi hidegben még kihasználhatjuk, és egyben a nyári melegekre is felkészülhetünk időben.

Hogyan válasszunk klímát?

Első lépésként forduljunk szakemberhez. Keressünk olyan céget, ahol megfelelő szaktudással rendelkeznek a klíma értékesítéséhez és felszereléséhez is. Kevesen tudják, hogy a légkondicionálók legtöbb hibája nem a készülékek miatt következik be, hanem a szakszerűtlen telepítés okozza. Tehát az első szabály, forduljunk igazi szakemberhez. A legjobb, ha olyan céget keresünk, ahol nemcsak megvehetjük a légkondicionálónkat, hanem a folyamatos karbantartást is rájuk tudjuk bízni.

Döntsük el, hogy csak hűteni szeretnénk a készülékkel, vagy a hűvöskés tavaszi és őszi időszakban fűtenénk is vele? Sokak számára meglepő, de egy beltéri egységgel történő kiegészítő fűtés kevesebb áramot fogyaszt és hatékonyabb, mint egy hősugárzó vagy villany radiátor. Leginkább a gázfűtés árkategóriáját közelíti meg. Természetesen nagy hidegekben és hosszú távú vagy egyedüli fűtőtestként nem ajánljuk, de a változékony hűvös napokon, tökéletes alternatíva.

Határozzuk meg szakember segítségével, hogy milyen a hűtőteljesítményi igény. Ez a tér nagyságától, az ablakok elosztásától, a helyiség fekvésétől, és még sok-sok apró egyéb dologtól függ. A tapasztalt szakemberek hűtési igény esetén általában 10 nm alapterületre 1 kW-ot számolnak, de érdemes figyelni a helyiség adottságaira, a falak függőlegességére, és még nagyon sok mindenre, amit egy jó klímás biztosan figyelembe vesz.

Jó az olcsóbb is, vagy csak a drága készülék megbízható?
Az olcsóbb készülékek között is vannak jól működő egységek. Ami elsősorban meghatározza az árat az inkább a teljesítmény és a hűtési technika. Az on/off stílusú klímák az olcsóbbak, ezek úgy működnek, hogy a készülék teljesítményét kapcsolják ki és be. Vagyis, mindig 100% teljesítménnyel működnek a kívánt hőfok eléréséig, utána pedig leállnak, majd később újra bekapcsolnak. (ez kicsit jobban növeli a villanyszámlát)
Az inventeres készülékek kicsit drágábbak, de elektronikusan szabályozzák a készülék teljesítményét. Ezek is folyamatosan üzemelnek, viszont mindig csak akkora teljesítménnyel, ami a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges. Hogy a légkondicionáló berendezésünk drága-e vagy olcsó, azt csak akkor tudjuk eldönteni, amikor már beszerelve, javában működik, és megkaptuk az első villanyszámlánkat is. Tehát ne az árra koncentráljunk elsősorban, hanem a berendezés minőségére, mert hosszabb távon, lehet mégis a drágább lesz az olcsó. A megfelelő teljesítményű klíma, hűtés/fűtés mellett sem emelheti horribilis összegekre a számlánkat.

Több helyiség, több készülék?
Választhatunk mono-és multisplit klímák között. A monosplit légkondicionálóknál egy kültéri egységhez egy beltéri egység tartozik, míg a mulisplitnél egy kültérihez több beltéri klímaberendezés is csatlakoztatható. A választásban kérjünk segítséget szakembertől.

Parapet, kazettás és mennyezeti klíma, a legtöbben nem is hallottak róluk, pedig lehet, hogy a mi otthonukba közöttük van a legjobb megoldás. Szóval jó tudni, hogy nemcsak a mindenki által ismert magasfali splitklímát választhatjuk (ez ma a legelterjedtebb), hanem jó tudni, hogy van még számos más lehetőség is.

 

Olvasgathatunk, tájékozódhatunk a légkondicionálókról, de a végső döntéshez kérjünk szakértői véleményt. A jól megválasztott klíma tökéletes komfortérzetet nyújt a legnagyobb kánikulában is, és akkor sem izzadunk le, ha megkapjuk a villanyszámlát, míg a rosszul megválasztott, rosszul felszerelt készülék mellett működés közben és a számla kézbevétele után is szükségünk lesz izzadásgátlóra.

Kezdjünk el időben felkészülni a ránk váró nyári kánikulára, és keressük meg a megfelelő céget és a legjobb szakértelemmel rendelkező klímásokat.

A Columbus klíma szakértelmével és választékával is hatalmas segítség lehet a vásárlásban, bátran bízhatunk bennük!

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.