Élet-Stílus

Irány Birmingham, Anglia második városa

Ha Anglia és utazás, akkor a legtöbben Londonra gondolnak, ami természetesen nem véletlen. A világhírű főváros tele van látnivalókkal, órákon át lehetne sorolni, hogy mit ne hagyjon ki az ember egy városnézésből. Ugyanakkor az Egyesült Királyság második legnagyobb városa, Birmingham is sok meglepetést tartogat, és ráadásul néhány hónapja már közvetlen repülőjárattal is eljuthatunk oda Budapestről.

Birmingham Anglia második legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő városa. 1 100 000 fős lakosságával egy örökmozgó metropolisz, ennek ellenére nem tipikus turista célpont és pont ettől őrizte meg egyedi jellegzetességeit.

Látnivalók szempontjából Birmingham jóval kevésbé tömény, látványosságokkal teli élmény mint London. Persze Birminghamnek is megvannak a maga nevezetességei, ezeket azonban könnyebben végig lehet járni pár nap alatt. A város lendületes, változatos, csupa kultúra és szórakozás, tele díjnyertes éttermekkel, vásárlási lehetőségekkel, családi programokkal, egész évben zajló nemzetközi rendezvényekkel, fesztiválokkal.

Viktoriánus belváros

Birmingham egyik leghíresebb utcája a New Street, egyik végén a Városháza 1832-ben emelt épületével, mely ragyogó példája a viktoriánus építészetnek. Egy római templomhoz hasonlít, lenyűgöző eleme a 40 díszes, márványból készült korinthoszi oszlop. A New Street másik végén terül el a Birmingham legszebb épületeivel körbevett Victoria Square. A tér korábban a Tanácsháza nevet viselte, 1901-ben kapta mai nevét, amikor itt helyezték el Viktória királynő szobrát. A tér a 20. században forgalmas közlekedési csomópont lett, már akkoriban készültek tervek az autók innen való kitiltására, amit sikerrel véghez is vittek, így a Victoria Sqaure ma már kizárólag a gyalogosoké. Az itt álló szökőkút az egyik legnagyobb Európában, a tér pedig sok szempontból központi szerepet tölt be a városban, rendezvények élénk színhelye.

Fotó: visitbirmingham.com

Birminghamet rengeteg csatorna szeli át, a város fénykorában, az 1700-as években több mint 100 hajó közlekedett a városban rendszeresen. Az utazóknak ma is lehetőségük van vízre szállni és bejárni a csatornákat, megcsodálni a várost egy egészen más perspektívából.

A város híres színháza a Hippodrome and the Repertory Színház. A Council Házban pedig érdemes megnézni a képtárat és a fegyvergyűjteményt. Érdemes elsétálni a birminghami könyvtár különös modern épületéhez is, megnézni belülről a lélegzetelállító könyvespolcokat, és a legfelső emeletről lenézni a városra.

Fotó: Koczka Máté

Híres még a Birmingham központjában található Bull Ring bevásárlóközpont is, ami igaz, hogy nem túl autentikus látnivaló, de érdemes elcsábulni egy kis nézelődésre a hatalmas épületben.

Ingyenes BBC látogatóközpont

A közelben lévő The Mailbox bevásárlóközpontban találhatóak a világ legnagyobb műsorszolgáltatójának, a BBC-nek a helyi irodái. A BBC Birmingham a hét minden napján nyitva áll a turisták előtt: teljesen ingyenes látogatóközpontban mutatják be a televíziós és rádiós műsorkészítés történelmét és jelenét. Testközelből lehet megtekinteni híres kosztümöket és kellékeket, valamint ki lehet próbálni azt is, hogy mennyire lennénk tehetséges időjárásjelentők. Ha valaki mélyebbre szeretné ásni magát a BBC munkájában, egy másfél órás túrára is befizethet, amit előre kell lefoglalni az interneten.

Fotó: Koczka Máté

Aranyos ékszer negyed

Birmingham az Angol Ipari Forradalom gépházaként szerezte hírnevét, ami oda vezetett, hogy a “világ műhelyeként” emlegették. Ennek nyoma a mai napig felfedezhető a városközponttól egy kilométerre található a Jewellery Quarter nevű ékszernegyedben, ahol több száz ékszerbolt és műhely működik.

Fotó: Koczka Máté

Egyik ékszeres sem tagja a nagy franchise-hálózatoknak, mindenki kézműves termékeket készít, és aki szerencsés még egy-egy üzlet hátsó műhelyébe is bepillanthat, ahogyan a hagyományos módszerekkel csiszolják a gyűrűket, nyakláncokat. Az ékszer negyednek saját múzeuma is van, amely az ékszerkészítés történetén vezet végig. Errefelé ráadásul nem csak turistákkal találkozik az ember, a legtöbben konkrét vásárlási szándékkal jönnek, hiszen az ékszerek állítólag sokkal olcsóbbak és ráadásul egyedibbek mint a világ más részein. Ha valaki kíváncsi a negyed gazdag történelmére és belesne a kulisszák mögé, remek túrákat találhat az Alternative Tours szervezésében.

Fotó: Koczka Máté

Az ékszer negyedben egy másik fontos múzeumot is érdemes meglátogatni, ha már arra jár az ember. A Pen Museum-ban a penna készítés történelmét mutatják be, a látogató elkészítheti a saját tollát, beszélgethet a régi penna gyárak dolgozóival, valamint pennából készült műalkotásokat is megcsodálhat.

Fotó: Koczka Máté

Az ékszer negyed jó hely birminghami tartózkodásunk központjának is, hiszen közlekedési csomópontként hamar elérhetünk a város távoli pontjaira, rengeteg látnivaló akad a környéken, és az árak sincsenek elszállva. Ajánljuk a nemrégiben átadott Bloc Hotelt, amely 30 design apartmant kínál megfizethető áron, különleges enteriőrrel és kedves személyzettel az ékszer negyed közepén.

Fotó: Bloc Hotel

Ússzunk a csokiban

Birmingham déli részén Bournville ad otthont a világ egyik legjobb csokoládémárkájának, a Cadburynek. John Cadbury volt az első, aki megalkotta a szilárd csokoládét, s azóta a márka sikere töretlen. A Cadbury World egy igazi szórakoztató komplexum, amely évente több mint 500 ezer látogatót vonz. Az egész napos program egyik részében vidámparkhoz hasonló játékokat próbálhat ki a család, de a gyár mellett lévő komplexumban interaktív csokoládé bemutatókon is részt vehetünk, kóstolhatunk csokit, üvegfalak mögül benézhetünk a gyárba, és a végén diszkont áron vásárolhatunk Cadbury termékeket.

Fotó: Koczka Máté

Fél órára Shakespeare szülőhelyétől

Igaz, ez már nem Birmingham, de mindössze 22 kilométerre található a várostól William Shakespeare szülővárosa, Stratford-upon-Avon. A kisváros népszerű turista célpont: évente mintegy hárommillió turista keresi fel, főként azért, hogy meglátogassák a legnagyobb angol drámaíró életének színhelyeit. Shakespeare szülőháza valóságos szentély: már 250 éve turisztikai látványosság, amit belülről is be lehet járni. A házat korabeli bútorokkal rendezték be és korabeli ruhákba öltözött önkéntesek kalauzolják a látogatókat, a kertben pedig rögtönzött mini színdarabokat mutatnak be.

Fotó: Koczka Máté

Shakespeare szülőháza mellett számos más épület is látogatható a Shakespeare Birthplace Trust kezelésében, például Anne Hathaway háza, vagy Mary Arden farmja, amely tele állatokkal és családi programokkal. A Stratford-upon-Avont átszelő Avon folyó partja pedig a lehető legjobb helyszín egy hangulatos sétára Anglia Szentenréjében.

Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik