Élet-Stílus

Megszólalt a világ leggyűlöltebb betűtípusának tervezője

Vannak egyértelmű dolgok az életben, mint például az, hogy ha éhesek vagyunk, akkor eszünk, hogy a tavasz után a nyár jön, és hogy a Comic Sans ocsmány. De vajon miért lett pont olyan, amilyen? Elmondjuk.

A gyűlölethullám miatt valószínűleg élete végéig (és még utána is) inkognitóban maradt volna a tervező, a Guardian azonban felkutatta, és feltette neki a kérdést, amire egy világ várja a választ:

MIÉRT?!

Az urat egyébként Vincent Connare-nek hívják, és a Microsoft betűtípusokkal foglalkozó csapatának tagja volt. Az egyik programjukat Microsoft Bobnak hívták, a célja pedig az volt, hogy a számítógépeket gyerekbaráttá tegyék.

Elindítottam az alkalmazást, amiben volt egy kutya, aki ha beszélt, akkor Times New Romannel jelentek meg a szavai a buborékban. De hiszen a kutyák nem beszélnek Times New Romanül!

– fakadt ki Connare, aki ezután döntött úgy, hogy egy képregény stílusú betűtípust tervez.

Akár be is szkennelhettem volna a magazinokat, de az etikátlan lett volna, így próbáltam kicsit leutánozni az egészet az egérrel

– tette hozzá, majd arra is kitért, hogy az volt a szerencséje, hogy nem kellett egyenes vonalakat húznia, sőt, semmi szabályosat.

A fontot később nemcsak a programban, hanem levelezésekben és céges partik meghívóin is használták, majd később bekerült a Windows 95-be, onnantól pedig nem volt megállás. A népszerűségnek azonban megvolt a hátulütője is: Ban Comic Sans (Tiltsák be a Comic Sans-t) névvel csoport alakult.

Connare egyébként azt is elmondta, életében egyszer használta a betűtípust, amikor az egyik szolgáltatójának írt egy panaszlevelet:

cserébe 10 font visszatérítést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik