Élet-Stílus

Tizenhat évesen az ujja köré csavarja a nemzetközi divatszakmát, de a füleivel még nem békélt meg

Tizennégy volt, amikor mostani ügynökei váratlanul felfedezték Tóth Laurát egy kecskeméti áruházban. Messziről a kamasz lány magassága és karcsú testalkata szúrt szemet, de közelebbről már különlegesen szép arca, és elragadó tökéletlensége is magával ragadta őket.

Nehéz megfogalmazni, hogy mitől működik egy arc a nemzetközi piacon. Sokszor a klasszikus szépségek fogják meg az ügynökségeket, máskor a Laurához hasonló különleges lányokba szeretnek bele a tervezők. A modell szakmában előny lehet akár az elálló fül, a sok szeplő, vagy a fogak közötti hézag is. Ez a fajta “tökéletlenség” időnként nagyon vonzó tud lenni.

– avat be a részletekbe Szőke Barbara, a Crisp Model Management tulajdonosa, aki társával, Polhammer Andrással néhány perc beszélgetés és a méretek levétele után egyből lecsapott az ígéretes tinédzserre. Másnap már küldték is az emailt, hogy várják a csapatukban.

Tizenhat évesen az ujja köré csavarja a nemzetközi divatszakmát, de a füleivel még nem békélt meg 1
Fotók: Clark Frank (b), Philip White (j)

A sztori tehát lányregénybe illő forgatókönyvvel indult: gyanútlan nézelődés egy plázában, aztán a szülői ellenállás, akik nem voltak elragadtatva az ötlettől, hogy lányuk egyedül utazgasson külföldre, és elnyelje a szépségipar.

A családom még mindig ugyanúgy aggódik, mint az elején. Minden nap telefonálunk vagy skype-olunk. A papámmal és mamámmal is napi tartom a kapcsolatot, amikor nem vagyok otthon. Sokszor még a cicámmal is szoktam beszélgetni kicsit.

A most tizenhat éves lány egyáltalán nem tartja ijesztőnek, hogy egyedül veszi a nyakába a külföldi városokat, annak azonban örül, hogy kint van lehetősége sofőrt kérni. A késő estig tartó ruhapróbák vagy castingok után pedig mindenképp küldenek értük autót, hogy ne kelljen egyedül hazamenniük. Londonban a 18 év alattiak kapnak plusz egy kísérőt is maguk mellé – meséli a fiatal modell.

A szállások tekintetében nem volt még rossz tapasztalata, eleinte a kifejezetten new face-eknek (új arcoknak) fenntartott modell apartmanokban lakott, vagy egy-egy napot hotelben, de februárban Párizsban  már két barátnőjével közösen béreltek egy kis lakást a divathét alatt.

Laura idén másodszor szerepelt nemzetközi fashion weekeken. Először tavaly szeptemberben, a 2017-es tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathéten, most februárban pedig már ismerősként tért vissza Párizsba és Londonba, hogy kifutóra vigye az őszi-téli divat legjavát.

Tavaly Londonban a J.W. Anderson shown debütáltam. A bemutató előtt nagyon izgultam, elég kényelmetlen volt a cipőm, és féltem, hogy elesek. Kissé kellemetlen és egyben vicces élményem, hogy a hajam teljesen az arcom elé omlott, alig láttam tőle. Fogalmam sem volt, mit csináljak, mert nem igazán illik séta közben a hajaddal babrálni. Végül muszáj volt megigazítanom, de próbáltam feltűnésmentesen elintézni. Na, ez nem sikerült, mert utána láttam a mozdulatról videókat a közösségi médián, sőt, még lassított videót is feltettek a pillanatról.

Laura először magyar ügynökségével járt a párizsi Fashion Weeken.

A lány ügynökei szerint Laura karrierje gyorsan ível felfelé. A nagy áttörés a tavalyi fashion weekhez kötődik, azóta szinte csak request castingokra jár, vagyis olyan válogatásokra, ahová célzottan hívnak meg bizonyos modelleket, így jóval nagyobb esélye van megkapni a munkát.

Londonban J.W. Anderson, Simone Rocha és Peter Pilotto bemutatókon sétált. Párizsban Dior, Acne Studios, Christian Dada, Paskal, Lemaire, Veronique Branquinho, Shiatzy Chen és Paul & Joe showt csinált. Két szezon alatt 12 nagy divatbemutatón és megannyi fotózáson van túl.

Legutóbb a Giamba lookbookjához kérték fel, ami elég nagy elismerésnek számít. A Giamba ugyanis a világhírű olasz tervező, Giambattista Valli almárkája, ami a fiatalabb közönséget célozza meg.

Kedvenc fotósa egyelőre nincs, de emlékezetes pillanata annál több. A magassarkú cipőkben órákig álldogálás például igen fárasztó, és a természet erőivel is gyakran meg kell küzdeniük.

Szingapúrban az Elle magazinnak készült Chanel editorial közben körülbelül 30 fok lehetett kint, és pár képhez kabátot kellett viselnem. De ezen kívül is volt néhány kellemetlenebb körülmény a fotózásokon. Például egyszer az erdőben le kellett feküdnöm a fűbe, ahol összecsipkedtek a szúnyogok. A kültéri helyszínek esetében általában szólnak, hogy vigyünk szúnyogriasztót, de akkor valamiért elmaradt, és nem volt senkinél.

Többek között az ilyen pillanatok miatt is nagyon fontos a modellek személyisége – hangsúlyozza Szőke Barbara. A kedvesség, a kitartás, az alázatosság és a készségesség elengedhetetlen tulajdonságok, de ettől függetlenül fontos, hogy a munkákba a modell bele tudja vinni a saját személyiségét is.

Fotó: Tóth Kristóf

A lányoknak bírniuk kell a strapát, a több órán át tartó válogatásokat, a várakozást a casting directorra, aki még gyorsan ebédel vagy meetingel egyet, egészen a fent említett körülményekig, amikhez jó képet kell vágni.

Ami pedig a testalkatot illeti, az igazán sikeres modellek esetében szinte mindig a genetikáé a főszerep – folytatja Laura ügynöke. A divatszakmában már 1-2 cm plusz is jelentheti azt, hogy az illető modell mégsem felel meg egy divatcégnek.

A csípő a legfontosabb paraméter, ami a divatheteken nem nagyon lehet több 88 centinél.

A méreteket a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezésekkel és megfelelő edzéssel lehet kordában tartani. Ahogy a versenysportolóknak, a modelleknek is mindig a legjobb formájukban kell lenniük a siker érdekében.

Minden modellt a saját méreteihez mérnek. Laurának is volt nemrég egy szobatársa, akit hazaküldtek Londonból, mert nagyobb volt a csípője, mint amilyen korábban volt.

Az ügynökség minden modelljének segít abban, hogy személyre szabott, egészségesen összeállított étrendet tudjanak követni, és személyi edző is rendelkezésre áll a szálkásításhoz.

Konditerembe járok heti háromszor és van személyi edzőm is. Vele azért kezdtem edzeni, mert volt egy kisebb gerincferdülésem, és a hátizmaimat fejleszteni kellett, de azóta már rendbe jött. Leginkább saját testsúlyos edzésekre járok, mert nekünk nem az izmok tömegének növelése, hanem a tónusos, szálkás test elérése a cél.

Laura egyetlen testrészével nem tudott még teljesen megbarátkozni.

Mostanában egyre többet hallom, hogy a füleim különlegesebbé tesznek, szóval divatbemutatókon és fotózásokon is egyre gyakrabban van felkötve a hajam. Kezdek megbarátkozni az arcom ezen részével is, bár még mindig magabiztosabb vagyok, ha a hajam eltakarja a füleimet.

A fiatal lány nem fél az esetleges kiégéstől, sőt úgy érzi, csak több lesz a szépségiparban szerzett tapasztalatoktól. Új városok, új kultúrák, új barátok. Még nem tudja pontosan, melyik egyetemre szeretne jelentkezni, de abban teljesen biztos, hogy a jövőben is a szakmában szeretne dolgozni, például mint divattervező vagy fotós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik