Élet-Stílus

„Elég volt a homályból” – Kiss Norbi Európabajnok Sasszemű lett (X)

24.hu
24.hu

2017. 03. 01. 00:00

A kétszeres EB győztes kamionversenyző Kiss Norbi megunta, hogy a versenyeken kontaktlencsével kell bajlódnia. Túl sok volt a macera, ráadásul a sokszor nem túl higiénikus körülmények miatt a fertőzésveszélynek is ki volt téve. Márpedig Norbi számára a látás munkaeszköz. Nem mindegy tehát, hogy mennyire lát tisztán az adott szituációkban.

Norbi sok év szemüvegesség után úgy döntött, hogy belevág, és megműtteti a szemét. Az idén 20 éves Sasszemklinikát választotta, ahol Sasszem FEMTO lézerkezelésen esett át. Ez a kezelés gyors és fájdalommentes, ami a bajnok számára nagyon fontos volt. A műtét után mindössze pár óráig tapasztalta a fényérzékenységet, de estére már probléma nélkül tudott gyakorolni szimulációs programján is.

Bajnokok kezelése

Kevesen tudják, hogy a Norbi által választott FEMTO eljárás az egyetlen, amit a NASA űrhajósai és a NAVY vadászpilótái számára is engedélyeznek. Az engedélyeztetést megelőző 50 évben az asztronautáknak semmilyen lehetőségük nem volt arra, hogy technikai segédeszközökkel javítsák a látásukat. A jelölteknél kritérium a tökéletes látás, s az esetleges látásproblémát sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálhatják. Próbáljon csak meg valaki kontaktlencsében a világűrbe utazni, vagy szemcseppet csöpögtetni a szemébe – a súlytalanság állapotában, ez értelmetlen küzdelem lenne.  2007-ben, 10 év és 11 millió lézerkezelés tapasztalata után a NASA és a US NAVY zöld utat adott a Sasszemklinika által is használt FEMTO-technológiának. Mivel egyetlen asztronauta kiképzése 3 millió €-ba kerül a NASA-nak, így érthető a hosszú évekig tartó kritikus hozzáállás. Az asztronauták számára csak a tökéletes lehet elég jó, így a FEMTO kétlézeres eljárást hosszú ideig tesztelték. A teszteket olyan fizikai terhelések mellett folytatták, amik a hétköznapok során sosem lépnének fel. Szimulálták például azt, milyen környezeti hatások érik a szemet akkor, amikor valaki katapultál. A testnek ilyenkor szembe kell néznie a nagyon erős légellenállással, a nagy hőmérséklet-különbségekkel, s ezekhez társul még a gyorsulási erő is. Vizsgálni kellett ezek hatását a már kezelt szaruhártyára is. A tesztek jó eredményeket hoztak, így a NASA és a NAVY engedélyezte a pilóták számára is a kétlézeres látáskorrekciót.

Norbi látása jobb, mint korábban szemüveggel

Norbi látásélessége a Sasszem FEMTO eljárásnak köszönhetően 120 % lett, ami jobb, mint korábban szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ezzel a látással már olyan apró részleteket is meglát, amit az átlagos, egészséges látású emberek nem vesznek észre. Nézd meg Norbi beszámolóját a kezelésről:

Norbi most már boldogan várja, hogy a következő versenyszezonban tesztelhesse új „képességeit”. Neked sem kell tovább várnod, hiszen a jó látás mindenki számára fontos az utakon. Jelentkezz Sasszemkezelést  ingyenes alkalmassági vizsgálatra most, hogy a jövőben Te is biztos kezekben tarthasd a kormányt!

 

Mentés

Mentés

Mentés

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.