Élet-Stílus

Meghalt egy 5 éves kislány, miután orvosa egy pár perces késés miatt hazaküldte

Anyjának azt mondták, jöjjenek vissza másnap. Az asztmás brit kislány azonban 5 órával később már halott volt.

Bűnvádi eljárás megindítását követelik egy brit orvos ellen egy 5 éves kislány halála miatt az elhunyt gyerek családtagjai. A súlyos asztmában szenvedő Ellie-May Clark ugyanis azután vesztette életét, hogy az orvos hazaküldte, mert az előre lebeszélt időponthoz képest pár perces késessel érkezett be hozzá – jelentette a brit sajtó. Ezért azonban a család jellemzése szerint csak egy „ejnye-bejnyével” felérő büntetést kapott.

A walesi Newportban élő Shanice Clark azután kért sürgősségi időpontot egy helyi klinikán, hogy lányát hazaküldték az iskolából, mert rosszul lett. A 25 éves nő helyi idő szerint délután öt órára kapott időpontot Dr Joanne Rowe-hoz, és kevesebb, mint fél órája volt arra, hogy odaérjen lányával. Az anyuka elmondása szerint 4 perccel 5 óra után álltak be a recepcióhoz.

„Néhány perc késessel érkeztek, és Shanice még mondta is a recepciósnak, hogy nem fognak odaérni időben” – mondta el a kislány nagymamája a BBC-nek. A 43 éves nő hozzátette: „Dr Rowe azonban elküldte őket. Döntése csodás kislányunk életébe került”.  Brandi Clark kijelentette, szerinte az orvost börtönbe kellett volna zárni, ehelyett „megúszta egy ejnye-bejnyével”, orvos maradhatott, új állást kapott, és „éli tovább életét, mintha semmi sem történt volna”.

A még 2015 január 26-án történt esettel kapcsolatban fegyelmi vizsgálatot indított a brit orvosi kamara (GMC), amit egy „bizalmas jelentéssel” zártak le. A jelentést a Mail on Sunday szerezte meg. A brit lap szombat este közzétett cikkéből kiderült, hogy Rowe büntetése egy féléves felfüggesztés volt, ami alatt megkapta teljes fizetését, és utána egy cardiffi kórházban kapott állást.

A jelentés szerint Rowe annak ellenére küldte el a késés miatt a kislányt, hogy korábban egy másik orvos figyelmeztette, Ellie-Mayt életét halálos asztmarohamok veszélyeztethetik. A GMC jelentése szerint Clark 8 perces késessel érkezett, és amikor a recepciós rátelefonált Rowe-ra, az orvos visszakiabált, hogy „nem fogadom őt, késett”. Majd közölte: jöjjenek vissza másnap.

Ellie-May nagyjából öt órával később rohamot kapott otthonában, és leállt a légzése. Mentővel kórházba szállították, ahol fél órán át küzdöttek érte az orvosok, de már nem sikerült megmenteni az életét.

Az orvosi kamara jelentése szerint a lány halálának fő oka az volt, hogy Rowe nem volt hajlandó megvizsgálni, és anélkül küldte haza, hogy egy pillantást is vetett volna rá. Rowe később azt állította, azért nem fogadta a kislányt, mert egy másik beteg volt nála, de erről később kiderült, hogy hazugság volt. A beszámolók szerint a doktornő utálta, ha késnek a páciensek, és rendszeresen hazaküldte a késő betegeket, az alatta dolgozó munkatársak pedig nem mertek akadékoskodni, mert rettegtek dühkitöréseitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik