Élet-Stílus

Zuhan a kamasz öngyilkosságok száma a melegházasság legalizálása óta Amerikában

Folyamatosan csökken az kamaszok által elkövetett öngyilkossági kísérletek száma az Egyesült Államokban, amióta szövetségi szinten is legalizálták az azonos neműek házasságát – írja egy friss kutatásra hivatkozva az AP.

A tanulmány szerzői elismerik, a számok vizsgálata önmagában nem bizonyítja, hogy a két dolognak köze lenne egymáshoz, ugyanakkor úgy vélik, hogy a törvényhozóknak szem előtt kell tartaniuk a tényt, hogy a kamasz öngyilkosságok száma épp azokban az államokban csökkent a leginkább, amelyekben már a legfelsőbb bíróság döntése előtt engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az amerikai tinik körében, és sokkal inkább jellemző a meleg, leszbikus, vagy biszexuális fiatalokra, mint heteroszexuális társaikra. Míg előbbieknek 29, utóbbiaknak csak 6 százaléka kísérel meg legalább egyszer végezni magával.

„A törvények, melyek minden eddiginél nagyobb hatással vannak a felnőtt LMBTQ-közösségre, valószínűleg reményteljesebb jövőképet adnak a fiatalabbaknak”– mondja Julia Rafiman a Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi intézetének kutatója.

A tanulmány több mint 700 ezer középiskolás adatait dolgozta fel, akik 1999 és 2015 között kormányzati kutatások alanyai voltak, mint kockázatos viselkedésű fiatalok. Közülük 230 ezerről lehet tudni, hogy melegek, leszbikusok, vagy biszexuálisak (a tanulmány a transzneműségre nem kérdezett rá). A fiatalokat alkohol-, és drogfogyasztási szokásaikról, a dohányzásról, és öngyilkossági kísérletekről faggatták.

Abban a 32 államban, amelyekben idő közben engedélyezték az azonos neműek házasságát, az öngyilkossági ráta átlagosan 7 százalékkal esett az összes diákot, és 14 százalékkal az LMBTQ diákok körében. Azokban az államokban, ahol nem változtak a házassággal kapcsolatos törvények, az öngyilkosságok száma is stagnált.

A tanulmány az öngyilkossági kísérleteket vizsgálta, nem a befejezett öngyilkosságokat.

Mark Hatzenbuehler, a Columbia Egyetem közegészségügyi kutatója szerint a tanulmány jó kiinduló alap egy kiterjedt kutatás számára, ami azt vizsgálja, hogy az azonos neműek házasságának legalizálása, hogyan hatott a társadalom pszichés és fizikai egészségére. Úgy véli több kutatásra van szükség, melyek segítségével meg lehet határozni, hogy a fiatalok mely csoportjaira hatott leginkább a melegek jogainak kibővítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik