Élet-Stílus

Örökbe fogadták a tűzoltók a 70 méter mély lyukból kimentett kutyust

A pár hónapos kölyköt 11 napos mentési akció után tudták kimenekíteni a szűk járatból Isztambulban.

Tizenegy napig tartó mentőakció után sikerült kimenteni egy pár hónapos kölyökkutyát egy hetven méter mély, és alig harminc centiméter széles lyukból az isztambuli Beykoz kerületben. A Kuyu (kút) névre keresztel eb végül a mentés irányító beykozi tűzoltóság kapta meg, miután átesett az állatorvosi vizsgálaton – jelentette a helyi sajtó.

Az eb még február 5-én esett bele a mély lyukba, amit pár nappal korábban fúrt oda az önkormányzat. A bajba jutott kangal (török pásztorkutyafajta) kölyköt helyiek fedezték fel a lyukban, miután meghallottak ugatását, és azonnal jelentették is az esetet a hatóságoknak.

Először még csak a helyi tűzoltóság igyekezett kimenekíteni az ebet helyi önkéntes állatbarátok segítségével, de az végül különösen nehéz feladatnak bizonyult. Több módszert is kipróbáltak, de egyik sem járt sikerrel.

Próbálkoztak például azzal, hogy egy vödröt engedtek le a kutyának, aki a lyuk alján található nagyobb, két négyzetméteres üregben húzta meg magát, de az eb nem mászott bele, és a próbálkozás kudarccal végződött – mondta el a Hürriyet című lapnak a városrész polgármestere, aki közelről követte a mentőakciót. Közben folyamatosan vizet és élelmet eresztettek le az ebnek, valamint az egyik tűzoltó által készített szerkezettel levegőt pumpáltak be neki.

Kuyu története hamar elterjedt egész Törökországban, és végül széleskörű összefogás alakult ki megmentésére. A tűzoltók mellett a török katasztrófavédelem (AFAD) munkatársai is megjelentek, csakúgy, mint a vízügyi hatóság szakemberek. Egy műszaki középiskola diákjai pedig egy külön az eb kimentésére készített „robotkart” fejlesztettek ki.

Végül az ebet azután sikerült kimenteni, hogy a török energiaügyi miniszter utasítására a helyszínre siettek a TTK török állami szénbányászati cég szakemberei.

Hatalmas üdvrivalgás fogadta.

A mentés után állatorvosi vizsgálaton esett át.


Majd végül megkapták a tűzoltók, akik végig ott voltak a mentésnél.


Még egy szép házat is adományoztak neki.

És most már boldogan szaladgálhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik