Élet-Stílus

A kislányoknak játékvasalót, a fiúknak robotépítő játékot adnak ajándékba

Egy friss felmérés szerint, melyet a piacvezető Regio Játék végzett, egy magyar szülő átlagosan 5000 forintot fordít a farsangi időszakra. Az összegben benne van a jelmez, az arcfesték és a kiegészítők is. A hagyományos jelmezek mellett a rajzfilmek és a kreativitás is nagy szerepet játszik idén: fába szorult féreggel, fogtündér–lyukas fog testvérpárral és Darth Vaderrel is találkozhatnak a farsangolók. A játékáruház friss felmérése szerint ugyan a játékválasztásnál még nincs jele,

a jelmezek esetében egyre inkább visszaszorulnak a nemi sztereotípiák.

„A szülők negyede saját kezűleg készíti el a jelmezt, de előfordul, hogy a gyermek időközben meggondolja magát, ilyenkor pedig már csak a készen vásárolt öltözék jelenthet megoldást. Ebben az időszakban kb. 5000 forint az átlagos kosárérték, melybe már a kiegészítők, például a bohócorr vagy varázspálca, és az arcfesték is beletartoznak” – mondta Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője.

Top 10 jelmez 2017-ben:

  1. Darth Vader maszk
  2. Batman maszk
  3. Batman
  4. Star Wars rohamosztagos maszk
  5. Kalóz
  6. Hercegnő/tündér
  7. Ninja
  8. Tűzoltó
  9. Elza (Jégvarázs)
  10. Mancs őrjárat

A játékáruházlánc felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a szülők a nemi szerepeknek jelmez- és játékválasztás során. „Azt találtuk, hogy bizonyos esetekben valóban nem felcserélhető a nemek szerepe, de sok berögződéssel találkozunk, például hogy a vasalás a nők feladata – ezen pedig a gyártók sem segítenek, ha csak rózsaszín játékvasalókat készítenek. A válaszadóink kétharmada játékporszívót is kizárólag kislánynak, míg tízből nyolcan barkácskészletet, távirányítós autót vagy robotépítőt fiúnak ajándékoznának” – ismertette az eredményeket Gyaraki Dávid. A jelmezek tekintetében más a helyzet: 2-2 egyértelműen lányos (angyal, virág) vagy fiús (kalóz, focista) karaktert neveztek meg a szülők.

„Míg orvosnak, bűvésznek vagy kiskutyának bárki beöltözhet, addig a tudós- vagy ördögjelmez a válaszadók egyharmada szerint, a rendőrruha pedig minden második vélemény alapján inkább a fiúk kiváltsága”.

Az adatok a Regio Játék saját értékesítési adatain, valamint egy frissen, 2017. január 30. és február 5. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1717, 14 év alatti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg a farsanghoz kapcsolódó szokásaikról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik