Élet-Stílus

Soha ilyen fontos dolog nem történt még a fültisztító pálcikával

Mérföldkő a döntés, amit meghozott a Johnson & Johnson cég, hogy küzdjön a tengerek agyonszennyezése ellen.

Eleve egy óriási zsákutca az a szokás, hogy pálcikákkal turkál az ember a fülébe, hogy kiszedje azt az anyagot (értsd: fülzsírt), ami a fülünk tisztulásáért lenne felelős. És ráadásul mindez nagyon környezetszennyező, hiszen az ember a kukába vágja a pálcikákat, amik aztán egy szeméttelepre kerülnek – jó esetben.

Rossz esetben az ökoszisztémában végzik, pl. a tengerekben.

Ez ellen próbál most tenni a világ egyik legnagyobb kozmetikai cége, a Johnson & Johnson az Independent szerint azzal, hogy többé nem gyárt olyan fültisztító pálcikát, aminek a rúdja műanyagból van. Úgy döntöttek, inkább papírból készítik a pálcikát magát. Ahogy a lap indokol, a brit partokon a leggyakoribb hulladéktípus épp ez a pálcika volt eddig.

Clare Cavers, a skót Fidra nevű környezetvédelmi alapítvány vezetője azt mondta, nagyra becsülik a J&J döntését, hogy megoldást keres a tengerszennyezésre. De szükségesnek tartja, hogy a fogyasztói szokások is változzanak, pl. az emberek ne húzzák le a vécén a fültisztító pálcikát. Az üzenet se lehet eléggé erős, hogy az emberek csak az ürüléküket és vécépapírt húzzák le, minden másnak a kukában a helye – tette hozzá.

A papírpálcika megoldhatja a gondot, mert könnyebben lebomlik majd, ellentétben a műanyaggal, ami évszázadokig oldódik, mérgező anyagokat kibocsátva magából. A J&J vezetője is azt mondta, tisztában vannak vele, hogy egyes termékeiknek bizony van ökológiai lábnyoma, magyarul szennyeznek, ezért is döntöttek a változtatás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik