Élet-Stílus

Párizsi reptér: város a város mellett

A Párizs-Charles de Gaulle repülőtér a világ egyik legjelentősebb légi kikötője és Franciaország legfontosabb repülőtere. Naponta 1 000 felszállást és leszállást bonyolítanak, naponta 100 000 csomagot kezelnek, évente 40 millió utast szolgálnak ki, és 114 ország 320 különböző repülőterére indítanak járatokat.

A nagy számokhoz nagy méret is tartozik. A párizsi CDG repülőtér teljes bejárásához napok sem lennének elegendőek. Kevesen tudják, hogy a reptérnek nem csak saját metrója, rendőrsége és tűzoltóállomása, hanem múzeuma, szállodája és kizárólag gyermekeknek fenntartott hatalmas részlegei is vannak. Az Air France néhány nappal ezelőtt ünnepelte a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren lévő csomópontjának 20. éves fennállását, ennek alkalmából a 24.hu is egy exkluzív túrán nézhetett be a reptér kulisszái mögé.

Fotó: Air France

A Charles de Gaulle repülőtér számokban

  • Naponta 1 000 felszállás és leszállás
  • Naponta 100 000 csomag
  • Évente 40 millió utas
  • Járatok 114 ország 320 különböző repülőterére
  • 25 000 átszállási lehetőség
  • 6 500 Air France dolgozó

Az 1974-ben nyitott repülőteret folyamatosan fejlesztik és modernizálják, hogy lépést tudjon tartani a hatalmas mennyiségű utassal. A tervezőknek arra is oda kell figyelniük, hogy utasaik többségének már nem Párizs az úticélja, hanem csak átszállás miatt érkezik. Ezek az emberek általában egy-két órát töltenek a repülőtéren, de kevésbé szerencsés csatlakozás esetén akár több mint tíz órán át is várakozniuk kell. Talán miattuk válhatott szépen lassan a repülőtér szinte egy várossá a város mellett.

Fotó: Air France

Jó dolguk van a szülők nélkül utazó gyerekeknek

Meglepő adat, hogy 2016-ban közel 60 000 olyan 18 év alatti gyermek is megfordult a Charles de Gaulle repülőtéren, aki szülők vagy kísérő nélkül utazott. A reptéren külön dolgozók kísérik ilyenkor a gyerekeket, ráadásul a világon egyedülálló központot hoztak létre nekik. Egy nemrég megnyitott több száz négyzetméteres területen korosztályonként külön szórakoztató lehetőségekkel várják a kísérő nélküli gyerekeket: mesékkel, könyvekkel, játékokkal, csocsóval és játékkonzolokkal is elüthetik az időt. Aki álmos, egy külön csendes szobában használhatja az ágyakat, kínálnak ebédet és vacsorát, valamint egy külön konyhát, ahol egész nap korlátlan mennyiségű vizet és üdítőt ihatnak, s rágcsálnivalót is találnak.

Fotó: Yotel

Hotel néhány órára

A repülőterek közelében sokszor vannak szállodák, de a repülőtér épületén belül ez még újdonságnak számít. A világon a Charles de Gaulle repülőtér a negyedik, ahol a terminálon belül van lehetőség megszállniuk az utasoknak. A Yotel rendszerében akár néhány órára is van lehetőség kivenni egy szobát. Ezek nem túl nagyok, de annál funkcionálisabbak: a kanapé ággyá alakítható, minden szoba nemzetközi konnektorokkal, tévével, fürdőszobával van felszerelve. Tökéletes egy 8 órás amerikai út előtti felfrissülésre.

Fotó: CDG Airport

Ingyenes lounge az átszállóknak

A legtöbb repülőtéren kizárólag drágább jegyekhez, törzsutas kártyákhoz kötött, vagy fizetős szolgáltatásként kínált lounge-okban pihenhetnek az utasok két járat között. A CDG azonban tavaly novemberben átadott egy 5000 négyzetméteres teljesen ingyenes részt, ahol egy párizsi ötcsillagos szálloda halljának kényelmével várakozhatnak az emberek. A kellemes, süppedős szőnyegen kanapék és fotelek sorakoznak. Kialakítottak egy olyan félig nyitott szobát is, ahol a sok könyv és az otthonos berendezés miatt úgy érzi az ember, mintha a saját nappalijába érkezett volna meg. Várakozás közben az utasok ingyen internetezhetnek, tölthetik a telefonjukat, játszhatnak, ső még akár Eiffel-tornyokat is építhetnek fa kockákból.

Múzeum a terminálban

Az üzemeltetők úgy vannak vele, hogy a repülőtéren töltött idő sokszor fontosabb, mint a levegőben szerzett élmények. Párizs legnagyobb repülőterén ezért az éttermek és boltok mellett egy múzeumot is kialakítottak a kultúra kedvelőinek. Az időszakos kiállítások neves múzeumokból érkeznek, jelenleg éppen Picasso képeket lehet ingyen megnézni várakozás közben.

Fotó: Air France

Digitalizált repülőtér

A Charles de Gaulle repülőtéren évek óta azon dolgoznak, hogy fejlesszék a digitális szolgáltatásokat. Sok esetben már nem kell check-in pultoknál várakozni, hiszen a hagyományos verzió mellett bevezettek egy önkiszolgáló check-in rendszert. Jelenleg 247 kis pultnál tudják az utasok érkeztetni magukat, illetve 58 automatikus csomagfeladó állomást is telepítettek. A repülőtéren már 56 olyan kapu is üzemel, amelyen keresztül magunk juthatunk a repülőgép fedélzetére, s 2 500 Air France alkalmazottnál található olyan tablet, amivel útbaigazítást tudnak adni. A jövő pedig nem más, mint az arcfelismerős automatikus útlevél ellenőrzés: állítólag néhány éven belül már be is tudják vezetni ezt az új rendszert, hogy kevesebbet kelljen várakozniuk az utasoknak. Ezen felül új csomagkezelő rendszert is telepítenek a reptérre, hogy tovább csökkentsék az elveszett bőröndök számát és gyorsítsák a folyamatokat.

Fotó: Air France

Kínaiul is irányítanak

Franciaországra egyre több ázsiai utazik, közülük is kiemelten fontosnak tartják a kínaiakat, ezért egy ideje már minden felirat és hangos tájékoztatás kínai nyelven is elérhető. Emellett a repülőtéren külön multikulturális csapatot tartanak fent. Ha például egy brazil utassal nem tudnak szót érteni a beszállásnál, egy telefonhívás után néhány perc alatt egy olyan reptéri dolgozó érkezhet hozzá, aki a saját nyelvén tud segíteni.

Fotó: Air France

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik