Élet-Stílus

8 kihagyhatatlan látnivaló Lisszabonban

Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa, Lisszabon az év bármely szakában ideális célpont egy hosszú hétvégére. Gyönyörű a város, közel a tenger, jó az idő, és ráadásul a magyarok pénztárcájával is megfizethetőek az árak. Összeszedtünk 8 kihagyhatatlan helyet, amit mindenképpen érdemes megnézni Lisszabonban.

1. Alfama

Lisszabon legrégebbi és talán legjellemzőbb negyede az Alfama. A mór uralom alatt ez a negyed alkotta a város legnagyobb részét. Lisszabon kevés negyedeinek egyike amely túlélte az 1755-ös földrengést, így a korai középkorból visszamaradt apró terek és szűk utcák-sikátorok hálózata szinte változatlan formában megmaradt. Alfamá-ban van a fado-házak többsége, ahol élőzenés előadásokra térhetnek be a vendégeket.

Fotó: Koczka Máté

2. Bairro Alto

Hosszú sétákra ösztönző szűk, kockakővel borított utcáin főleg színes lakóházak állnak jellegzetes kőkeretes ablakaikkal, francia-erkélyeikkel és díszes öntöttvas korlátaikkal. Bairro Alto a 80-as évektől kezdve vált a lisszaboni éjszakai élet legismertebb negyedévé számtalan éttermével, bárjával.

3. Szent Jeromos-kolostor

Portugál nevén Mosteiro dos Jerónimos, Lisszabon egyik legjelentősebb látnivalója, amely Vasco da Gama-nak és India felfedezésének állít emléket. Legszebb része a gótikus kápolna és a grandiózus kolostor, ahol számos, híres portugál történelmi személyiség sírját is megtaláljuk.

4. Santa Justa lift

A hatalmas szintkülönbségek áthidalását a városban több helyen városi felfonókkal segítik. Ezek közül a leghíresebb a Santa Justa, mely összeköti a Baixa negyedet a magasabban fekvő Carmo térrel. A lift 1901-es megépülése óta turista-látványosság. A tetejéről panoráma nyílik Lisszabon belvárosára és a várhegyre (két útra a jegy 5 euró).

Fotó: Koczka Máté

5. 28-as villamos

Lisszabonban is a budapestihez hasonló régi sárga villamosok közlekednek. A sínek sokszor szűk utcácskákon vezetnek, átszelik az egész történelmi negyedet, így jó ötlet felpattanni egy villamosra egy kis városnézésre. A leghíresebb a 28-as villamos, ami végigjárja a város legszebb részeit, és mindössze párszáz forintba kerül rá a jegy.

Fotó: Koczka Máté

6. Szent György vár

Az eredeti, portugál nevén Castelo de São Jorgeként ismert erődítmény Lisszabon egyik legfontosabb történelmi műemléképülete, amely a történelmi városközpontra, az Alfamára néz a város legmagasabb dombjáról. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra, s felfedezhetó Lisszabon sokszínű építészete is. Láthatunk a 20. század elejei méltóságteljes lakó- és hivatali épületeket, tarka kis építményeket, elhagyott házakat és modern tornyokat egyaránt. Az Ulysses-toronyban egy periszkóp is található, amely lélegzetelállító, 360 fokos panorámát ad a fővárosról.

Fotó: Lisboa – © Turismo de lisboa

7. Belém

Lisszabon egyik leghíresebb és legfiatalabb nevezetessége, a Felfedezők emlékműve a Belém negyedben magasodik, a Jeromosok kolostorával szemben. Az emlékművet 1960-ban, Tengerész Henrik király halálának 500. évfordulóján építették. A király meghatározó szerepet játszott a világot felfedező expedíciók indításában. Az emlékmű két oldalán portugál felfedezők, tengerészek és térképészek alakjai sorakoznak. Az emlékműben időszaki kiállítások is találhatóak.

8. Belémi kosárka

A mediterrán konyha nagyon változatos, a halakat például nagyon jól készítik, és az édességekben is profik. Ami minden turistának kötelező, az a belémi kosárka. Titkos recept alapján sütik, de az alapja nagyjából egy réteshez hasonló állagú, zsíros tészta. Ebbe kerül a folyékony tojásos tejkrém, melyet hirtelen magas hőmérsékletű kemencében sütnek ki. A teteje karamellizálódik, de a krém folyós marad. Zseniális!

Fotó: Koczka Máté

Lisszabont két nap alatt csak nagyon felületesen lehet megismerni. 3-4 nap alatt már tisztességesen képet lehet alkotni a városról. Turistáknak érdemes Lisszabon kártyát vásárolniuk, amely érvényes a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, látnivalóknál, valamint kedvezményeket is igénybe lehet venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik