Élet-Stílus

Filmhíradó: Leúszni a Dunán Pozsonytól Pestig

Ötven évvel ezelőtt Szénási Imre alig negyvenkét óra alatt tette meg a leküzdhetetlennek tűnő távot. Óriási teljesítmény!

A legendás, egyik lábára béna Szénási Imre ötven éve ezt is megcsinálta, világrekordot állítva fel folyami úszásban.

A magyar filmhíradókat bemutató rövid cikkeinkben láthattak már pesti bérházban megbúvó, páratlan művészeti gyűjteményt, a főváros utolsó lámpagyújtóit, tortát habzsoló állatkerti medvéket, vagy épp száz évvel ezelőtti matyó esküvőt, de az operatőrök nem ritkán különböző sporteseményeken, vagy komoly emberi teljesítmények megszületésekor is jelen voltak – így például a legendás hosszútávúszó, Szénási Imre (1932-1994) egyik leglehengerlőbb világrekordjánál, melynek során az akkor harmincöt éves férfi Pozsonytól egészen Budapestig úszott.

fortepan_57576
Szénási 1965-ben, két évvel a Duna-úszás előtt

Az 1967. szeptember elsején, éjfélkor induló Szénási meglepően gyorsan, mintegy 41 óra 45 perc alatt tudta le a kétszázharminc kilométeres távot.

A Csőke József és Drahos Kálmán által készített másfél perces rövidfilm ezt a páratlan teljesíményt mutatja be, sőt, az is kiderül belőle, hogy az úszó két és fél kiló csokit, valamint a tizenöt liter teát döntött magába az út alatt.

A Guinness Rekordok könyve egyébként a horvát Veljko Rogošić (1941-2012) 2006-os teljesítményét tartja nyilván a leghosszabb nyílt vízi úszásként – a férfi az Adria-tenger partján fekvő két olasz város, Grado és Riccione közti, 225 kilométeres távot 50 óra 10 perc alatt tette meg, de őt nem segítették csónakból.

Az 1994-ben elhunyt Szénási Imre volt az első, aki a Balatont hosszában (és egyedül) úszta át – a Balatonkenesétől Keszthelyig tartó távot 36 óra 39 perc alatt abszolválta, míg 1976-ban első magyarként, 9  óra 20 perc alatt úszta át a La Manche-csatornát.

Fotó: Fortepan 57576

Ajánlott videó

Olvasói sztorik