Élet-Stílus

Teszteltük a világbajnok magyar csokit

A hvg.hu írta meg pár héttel ezelőtt, hogy az egyik ChocoMe termék megszerezte a márka második aranyérmét a londoni International Chocolate Awardson. Kíváncsiak voltunk, mit tud az édesség, ezért összeraktuk négy hasonlóval, és a kollégák elé küldtük vaktesztre.

Hogy zajlott a teszt?

Tíz kollégát kértünk meg, hogy 0-tól 5-ig pontozza az öt édességet aszerint, hogy mennyire ízlik nekik. A kóstolási sorrend kötetlen volt, mindenki olyan sorrendben haladt, ami neki tetszett, a termékek között pedig vizet ittak. Arra is megkértük őket, hogy a kóstolás előtt (azaz kinézet alapján) és utána is (azaz íz alapján) tippeljék meg, hogy vajon melyik csoki érdemelte ki a nemzetközi díjat.

A díjazott csokinál csak olcsóbbakat találtunk/vettünk, de arra törekedtünk, hogy vagy mogyoró vagy kávé legyen a tejcsokis édességekben. Most pedig következzenek a termékek a kóstolás sorrendjében!

A: Vergani Pralí Creme (429 Ft), 2,7 pont

Ezt a csokit egy éjjelnappali boltban vettük, akciós volt, és arra gondoltunk, hogy lehetne ez a becsapós gagyi. Nos, a kollégákat nem sikerült átverni, ugyanis ez kapta a második legkevesebb pontszámot – igaz, egyikük azt tippelte, hogy ez a világbajnok praliné.

A visszajelzések alapján legtöbben egyszerűen túl édesnek tartották, volt, aki szerint kindercsoki íze van, Marcinál pedig egy régi emléket idézett fel.

Egyszer kávét próbáltam pótolni vele, megettem két dobozzal a vonaton, rosszul lettem, nem segített. Amúgy finom

– írta.

Összetevők: Kávés krém (55%): cukor, növényi olajok és zsírok (pálma, kókusz, pálmamag), tejsavópor, kávé 6%, csökkentet zsírtartalmú kakaópor, laktóz, emulgeálószer: szójalecitin, aromák. Tejcsokoládé: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aromák.

B: Ferrero Rocher (949 Ft), 3,3 pont

Arra gondoltunk, hogy ha mogyorós tejcsokiról van szó, akkor semmiképpen sem maradhat ki a Ferrero Rocher sem. Többen felismerték, a legtöbb tesztelőnek pedig annyira ízlett, hogy (az egyébként díjnyertes csokival) megosztva a dobogó második helyéig jutott a pontozásban.

Bár a jellegzetes külső beszédes, egyik kollégánk szerint tibicsoki íze van, többen pedig a közepén található Nutellát emelték ki fő pozitívumként.

Összetevők: tejcsokoládé 30% (cukor, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, dehidratált vaj, emulgeálószer, lecitinek (szója), aroma (vanillin)), mogyoró (28,5%), cukor, pálmaolaj, búzaliszt, tejsavópor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: lecitinek (szója); térfogatnövelő-szer (nátrium-hidrogén-karbonát, étkezési só, aroma (vanillin).

C: ChocoMe mogyorós-tejcsokoládéval és őrölt Etióp Harrar kávéval bevont Piemonte-i mogyoró (2290 Ft), 3,3 pont

Ezt a csokit vártuk volna győztesnek, viszont csak a 2-3. helyre elegendő pontszámot gyűjtött össze. Tíz tesztelőből hat már a kóstolás előtt azt tippelte, hogy ez a világbajnok csoki, tesztelés után viszont már csak négyen gondolták ugyanígy.

A tesztelanyok együtt | Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
A tesztelanyok együtt | Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A legtöbben azt emelték ki, hogy nem édes a csoki, sőt – valószínűleg a kávé miatt – keserűnek is érezték, így nem kapnak cukorsokkot. A közepén található mogyorót is finomnak gondolták, akadt viszont két-három kolléga, aki unalmasnak vagy semmi különösnek írta le az édességet. A legjobb tippet Marci adta, aki szerint

szórakoztató csoki, ha nem lát senki, le lehet nyalni róla a port, a mogyoró meg lehet a családé.

Összetevők: Valrhona 35% mogyorós tejcsokoládé (minimum 35% kakaó, tiszta kakaóvaj), cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, mogyoró 13,6%, kakaóbab, sovány tejpor, emulgeálószer: szójalecitin, természetes vanília kivonat, Piemonte-i mogyoró, etióp Harrar kávé.

D: Lindt Lindor Irresistibly Smooth, mogyorós (1299 Ft), 3,6 pont

3,6 pontjával ez lett a tesztgyőztes. Ronda és finom: a kóstolás után tízből négyen azt mondták, hogy szerintük ez a díjnyertes édesség, pedig a tesztelés előtt (azaz a kinézet alapján tippelve) csak ketten voltak így ezzel.

Elég megosztó nassolnivaló: akadt kolléga, aki hozzámenne feleségül, és bár a közepső krémet mindenki imádta, volt, akinek a külseje nem igazán ízlett. Többen kikiáltották a legjobbnak, de olyan is akadt, aki bár szereti az édességet, ezt túl gejlnek találta, és nulla pontot adott rá. Érdekesség, hogy a közepén található mogyoróval többeknek meggyűlt a baja (például beleragadt a fogukba), és ez eléggé rontott az élményen. Lotti szerint

meglepően finom, édes, krémes, némi karamellás felhanggal. Kicsit a gyerekkori Mikulás-napi élményeimre emlékeztet.

Összetevők: cukor, növényi zsír (kókusz, pálma), kakaóvaj, kakaómassza, teljes tejpor, mogyoró (4%), laktóz, vízmentes tejzsír, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), árpamaláta kivonat, aromák.

E: Bonbonetti Moments Mogyorós tejcsokoládé desszert (979 Ft), 2,6

Bár nem ez volt a legolcsóbb termék, ez kapta a legkevesebb pontot. Külsőre sem kelt igazán exkluzív benyomást: se a kóstolás előtt, se azután nem tippelte senki azt, hogy esetleg ő lenne a díjnyertes bonbon. A legnagyobb pont, amit kapott, 4 volt, az azt adó Marcsi szerint

igazi energiabomba, imádom a mogyorót a közepén.

A többiek szerint szocialista külseje van, kommersz, lakossági, émelyítően cukros, ipari mellékíze van – egyszóval maximum csak olyanoknak adjátok karácsonyra vagy születésnapra, akit kevésbé kedveltek. Azt pedig nem igazán értjük, miért kerül egy csokiba napraforgóolaj, de elég sok mindent megmagyaráz.

Összetevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, pálmazsír, napraforgóolaj, pörkölt egész mogyoró, pörkölt mogyoróliszt (a mogyorókrémben 10%), laktóz, tejsavópor, puffasztott rizs (rizsliszt, cukor, só, kakaóvaj), sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószerek (szójalecitin), aromák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik