Élet-Stílus
Gas boiler control panel. Gas boiler home heating. 3d

Kombi kazánom van, azt nem kell karbantartani – vagy mégis?

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 10:40

Az újabb kombi készülékekre általánosságban elmondható, hogy valóban kevés törődést igényelnek, de elhanyagolni ezeket sem érdemes.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

A gázkazánok éves karbantartása elemi érdekünk, hiszen ezek alkatrészei a rendeltetésszerű használat során is kopnak, szennyeződnek, de az is lehet, hogy csak elállítódhatnak. A gondosan karbantartott gázkazán meghálálja a befektetett pénzt és energiát. Így biztosan mindig a megfelelő hatékonysággal működik, és ideális lesz a fogyasztása. Ráadásul így védhetjük meg magunkat a legjobban a csendes gyilkos, a szén-monoxid ellen. A színtelen, szagtalan gáz rendkívül mérgező, már kis dózisban is, a hanyagság túlzás nélkül az életünkbe kerülhet.

Az újabb kombi készülékek, azaz a szekunder lemezes hőcserélővel és váltószeleppel rendelkezők igazi karbantartást valóban akkor igényelnek, ha valamilyen hibát észlelünk rajtuk. Ilyen lehet furcsa, lobogó hang vagy a melegvízhő ingadozása. Mondjuk ha ez éppen a téli ünnepek közepén jelentkezik, az pech.

A kéményes, lamellás vagy köpenyes hőcserélős kombi készülékek már jóval több gondoskodást igényelnek. A mindenre kiterjedő, alapos karbantartáshoz a vizet is le kell üríteni, és ha már így tettünk, ne hagyjuk ki a tágulási tartály ellenőrzését se. A régebbi kombi hőtermelőknél szükség lehet a mozgó alkatrészek felülvizsgálatára, cseréjére is.

A gondos karbantartást a kombi készülékek esetében is a rendszer mindenre kiterjedő ellenőrzése és újbóli üzembe helyezése zárja. Ilyenkor kiderül az is, hogy milyen alapos volt a fűtésrendszer tervezése. Jó esetben ugyanis, ha a kazán van a rendszer legmagasabb pontján, vagy a gondos tervező és kivitelező karbantartócsapokat telepített, csak minimális vízmennyiséget kell pótolnunk a munkák végeztével. Ha ez megtörtént, már csak a légtelenítés van hátra, amennyiben ezt a kazán nem „oldja meg” helyettünk, magunknak kell elvégeznünk.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.