Élet-Stílus
Handout image: Dublin Zoo introduces a sparkling new method to monitor their female white rhinos, Ashanti and Zanta, which involves adding different coloured glitter to the rhinos' feed to make it possible to tell the difference between their droppings.

Tudomány: kiderült, milyen sok közös dolog van az orrszarvú kakájában és egy Facebook-posztban

Boros Júlia
Boros Júlia

felszerk. 2017. 01. 14. 15:04

Korábban a témában:

Fontos felfedezést tett kutatók egy csoportja: rávilágítottak, milyen meglepő módon hasonlít a szélesszájú orrszarvúk széklete egy Facebook-poszthoz – a tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B nevű kiadványban tették közzé, itt szúrta ki az LA Times.

Az közismert dolog, hogy az állatok

nem csak úgy céltalanul kakálgatnak ide-oda, ürüléküknek fontos üzenetértéke van.

Nem véletlen, hogy a zsákmányállatok minden erejükkel igyekeznek eltüntetni ürülékük szagát, míg a kutyák észvesztve pisilgetnek körbe mindent, amit a sajátuknak gondolnak. Hasonlóképpen működik ez a szélesszájú orrszarvúknál is, akik egyfajta üzenőtáblának használják székletüket. De nem csak elijesztésnek, vagy területük megjelölésének, hanem ennél sokkal komplexebb módon konkrét kommunikációnak.

Azt, hogy az orrszarvúak egymásnak üzennek ürülékükkel, már a ’70-es években gyanítani kezdte egy dél-afrikai kutató, Norman Owen-Smith, azonban azt, hogy ez az állatok közötti kommunikációban mennyire fontos, csak most kezdik felismerni. Az orrszarvúaknak nagyon rossz a látásuk, és nagyban támaszkodnak a szaglásukra – így érthető, miért találják olyan jó kommunikációs mérföldköveknek a nagyon magasra halmozódó székletüket.

A kutatócsoport, akik most kimondottan erre az üzengetésre koncentrálva figyelték meg az állatokat, észrevették, hogy vannak kimondottan olyan közösségi ürítőhelyek, melyeken kimondottan üzenési céllal székelnek. El is jutottunk oda, hogy mi a közös a Facebook-posztban és egy orrszarvú-kakában:

mindkettőt a megfelelő felületen/területen, kommunikációs céllal helyezik el.

Az egész tanulmány nagyon érdekes, az összes következtetést itt lehet elolvasni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.