Élet-Stílus
A man stands on a balcony as buildings stand shrouded in haze in Beijing, China, on Monday, Nov. 30, 2015. The round of air pollution that began last week is the heaviest of 2015, the Beijing environmental protection bureau said on its official microblog Tuesday. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

KözösHalmaz: Egyetlen ábrán, hogyan öli meg a magyarokat a szmog

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2017. 01. 12. 16:09

Az elmúlt napokban és hetekben több szmogriadót is elrendeltek az országban - most megmutatjuk, mennyire komoly a helyzet hazánkban az európai országokhoz képest.
Korábban a témában:

A Levegő Munkacsoport blogján futottunk bele az Air Quality in Europe 2016-os jelentésébe. Ebben található egy táblázat (10.1), amiben országonként felsorolják a szálló porhoz (jelen esetben a legveszélyesebb, tüdőbe is bejutó PM2.5-höz) köthető haláleseteket. Ezeket lakosságarányosan, 100 ezer főre vetítve térképre tettük: minél pirosabb egy terület, annál több haláleset történik ott arányaiban.

Mi az a KözösHalmaz?

Ez a név egy új sorozatunkat takarja, amiben nagyobb mennyiségű statisztikai adatot teszünk fogyaszthatóvá az adatvizualizáció segítségével, így (talán) azok számára is érdekes lesz, akiket annyira nem foglalkoztatnak a számadatok.

A legjobb helyzet egyébként a skandináv országokban van, a legrosszabb pedig Bulgáriában, Szerbiában és harmadik dobogósként Magyarországon, ahol 2013-ban 12 980 ember halálához vezetett bizonyíthatóan a szálló por 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű változata.

Fontos: a Tableau program sajátosságai miatt az adatvizualizáció asztali számítógépen vagy laptopon nézve látszik (leginkább), ezért ha mobilról olvassátok a cikket, mentsétek el, és keressétek fel később az előbbi eszközökről.

Az egyes országokon azokat a számokat látjátok, hogy ott négy évvel ezelőtt 100 ezer emberből hány halt meg a PM2,5 miatt. A fűtési szegénységről és a miértekről itt írtunk korábban.

Fejléckép: Europress / Getty Images

vissza a címlapra

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.