Élet-Stílus

Szén-monoxid: biztos, hogy mindent megtettem ellene?

Ha gázüzemű készülékkel fűtünk, akkor ránk is veselkedik az alattomos gyilkos, a szén-monoxid. Szerencsére nem vagyunk teljesen védtelenek, számos módszer van, amellyel megvédhetjük tőle családunkat. Most sorra vesszük őket.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Tervezés, kivitelezés

Ha biztonságban akarjuk tudni magunkat és lehetőségünk van rá, már az első lépésektől sokat tehetünk a csendes gyilkos, a szén-monoxid ellen. Mindenképpen bízzuk avatott szakemberre a tüzelőberendezés megtervezését és kivitelezését. Ha óvakodunk a kóklerektől, az nem csak a biztonságunkat szavatolja, de hosszútávon sokkal olcsóbb. Egy jó szakember már a kazán típusa és mérete kiválasztásával is garantálhatja, hogy a lehető legkisebb fogyasztás mellett élvezhessük az otthon melegét. A jól megtervezett és kiépített rendszer biztonsága pedig megfizethetetlen.

Oxigént!

Ha nyílt égésterű tüzelőberendezésünk van, gondoskodjunk a levegő-utánpótlásról! Az ilyen készülékek az égéshez szükséges oxigént a helyiségek levegőjéből nyerik. Különösen ügyeljünk, ha kicseréltettük a nyílászárókat, az újak alig eresztenek levegőt a lakásba. Ha nem gondoskodunk az utánpótlásról, a készülék gyorsan elhasználja a helyiség oxigénjét, a folyamat vége pedig az lesz, hogy jelentősen megemelkedik a szén-monoxid szintje. Nélkülözhetetlen tehát a gyakori szellőztetés.

Ellenőriztessük a kéményt

Mégpedig rendszeresen. Kéményünkre számos veszély leselkedik, szennyeződés, törmelék, állati maradványok szűkíthetik vagy tömíthetik el. Számos probléma merülhet fel, amit mi nem is látunk. Ez nem csak kandalló esetén vezethet tragédiához: a nyílt égésterű gázos berendezésből, mint a cirkókazán vagy az átfolyós vízmelegítő sem tud megfelelően távozni az égéstermék. Ez az egyik melegágya a szén-monoxid mérgezéseknek. Ezért évente, lehetőleg a fűtésszezon előtt ellenőriztessük a kéményt, és gondoskodjunk róla, hogy nem csak a pecsétet nyomják rá egy papírra, de tényleg elvégzik a munkát.

Karbantartás mindenek felett

Ahogy a kéményeket, úgy a fűtőberendezéseket is évente egyszer szükséges ellenőriztetni, ha kell, karbantartani. Csak így biztosíthatjuk, hogy egy bagatell hiba, amelyet egyébként egy szakember  könnyen észrevett volna, műszaki hibához, az pedig tragédiához vezessen. Ne feledje: a szénmonoxidot az teszi a legveszélyesebbé, hogy színtelen, szagtalan gáz. A füstgáz többi összetevőjének köszönhetően érezhetünk furcsa szagot vagy párát, de sajnos az a leggyakoribb, hogy már csak a tipikus tünetek figyelmeztetnek a bajra, vagy már azok sem.

Vegyünk riasztót

Ha teljesen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor vegyünk szén-monoxid-jelzőt. A legfontosabb, hogy ne spóroljunk rajta: megbízható gyártótól és forgalmazótól vásároljunk. Így garantálhatjuk a biztonságunkat és azt, hogy csak akkor szólaljon meg a riasztó, ha tényleg baj van.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik