Élet-Stílus

Kazánkarbantartás – így biztosan nem verik át

Tisztességes összegbe került a kazán fűtési szezon előtti karbantartása – de vajon a szakember is az volt? Segítünk egy kicsit: ha ezekre odafigyel, biztosan nem verik át.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Legyünk tudatos fogyasztók. Különösen akkor legyünk azok, ha az egészségünkről és a biztonságunkról van szó. A gázüzemű fűtőberendezések karbantartásánál nincs fontosabb teendőnk a fűtési szezon előtt. Ha pedig az erre szánt összeget – nagyon helyesen – nem sajnáljuk magunk és családunk biztonságára fordítani, akkor költsük el jól.

Az első lépés a szakember kiválasztása. Ez mehet egyszerűen, mondjuk mert a kazán gyártója előírta, melyik szakszervizhez fordulhatunk. Vagy mehet keserű tapasztalatok sora alapján, esetleg úgy, hogy ajánlottak valakit. Ám ha néhány fontos részletre odafigyelünk, akkor valóban nyugodtan alhatunk.

A karbantartás legfontosabb eleme az égő és hőcserélő állapotának vizsgálata és alapos tisztítása. A látható felületek egyszerű portalanítással is tisztíthatók, de a legtöbb alkatrészt át kell mosni. Ha ezekre egyszer ráfúj a szerelő és ezzel befejezettnek tekinti a munkát, akkor ne hívjuk többet. Hasonlóan alaposan kell eljárni a kazán keverőcsöveivel, a gyújtó vagy ionizációs elektródák felületével, illetve a fúvókával és a szűrővel – attól függően, hogy milyen kazánunk van. Ne féljünk megkérdezni a szerelőt, hogy éppen mit csinál – és azt sem, hogy mit nem.

A régebbi kombikazánoknál érdemes a mozgó alkatrészekre koncentrálni, alaposan megvizsgálni, ha szükséges cserélni és vízkőmentesíteni őket.

Ha azt látjuk, hogy a csővezetékeket és a fődarabokat is alaposan letisztították, az általában az igényes, alapos munka ismérve.

Egészen nyugodtan csak akkor engedjük el a szerelőt, ha a fentebb ecsetelt munkák után ellenőrzi a beállításokat, a biztonsági berendezéseket, azaz újra üzembe helyezi a teljes fűtésrendszert. Jó tudni azt is, hogy a szerelők a karbantartás lépéseit dokumentálják – ha nem, akkor baj van -, a lap egyik példányát pedig megkapjuk, mielőtt elköszönnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a gázkészülékek évi rendszeres karbantartása nem csak azért fontos, hogy a lehető leggazdaságosabban működtessük a fűtésrendszert. Hanem elsősorban azért, mert így biztosíthatjuk, hogy a szén-monoxiddal, a csendes gyilkossal csak a hírekben, és ne az otthonunkban találkozzunk.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik