Élet-Stílus
Budapest, 2016. július 4.
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi és fotózza a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenőrzés megrendelésétől.
MTI Fotó: Marjai János

Tényleg csak kondenzációs kazánt szereltethetek fel?

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 12:37

Ha családi házban él és most cserél kazánt, akkor bizony így van. Ha társasházban lakik, akkor 2018-ig még szóba jöhet más készülék is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
Az Európai Unióban eredetileg már 2015 őszétől csak úgynevezett kondenzációs gázkazán hozható forgalomba. Az uniós szabályozás pontosabban csak a kazánok hatásfokát szabályozta, ám az előírást csak a kondenzációs készülékek tudják teljesíteni. Ezek némileg leegyszerűsítve olyan turbós készülékek, amelyek a keletkező füstgáz és a kicsapódó vízgőz hőjét is hasznosítják.

Több, tőlünk nyugatabbra fekvő és az eredeti tőkefelhalmozásban jócskán hazánk előtt járó országban már hosszú évek óta nem is lehet másmilyen gázkazánt kapni. Más kérdés, hogy a beüzemeléssel együtt a hagyományos kazánok többszörösére rúgó ár idehaza nem tette egyeduralkodóvá, de még népszerűvé sem a kondenzációs készülékeket. Legalábbis mostanáig.

A hatályos szabályozás szerint elvileg július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt nem kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Legalábbis családi házban, a társasházakban élők – ahol gyűjtőkémény van – erre csak jövőre számíthatnak. Ennek oka, hogy közös kéményben nem üzemelhet egyszerre hagyományos és kondenzációs készülék.

Így aki nem akar egy feketén beszerelt kazánnal kockáztatni és idén vagy jövőre cserél kazánt, már csak kondenzációs készüléket választhat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.