Élet-Stílus

Mennyit ér meg a családja biztonsága?

Van az a pénz, amit hajlandó arra áldozni, hogy biztonságban tudja a családját gázfűtéses házában? Na, nem kell vagyonokra gondolni. Elegendő évente mondjuk 10, esetleg 20 liter benzin ára.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
Természetesen az ember bármit megad a családja biztonságáért. Ám valami furcsa oknál fogva hajlamosak vagyunk erről a „bármiről” időnként megfeledkezni, főleg ha fizetni kell érte.

Ha gázfűtéses lakásban lakunk, akkor alapvető elvárás magunkkal szemben a fűtésért felelős készülékek és a kémény évi egy alkalommal történő karbantartása. Bár nem horror összegekről van szó, a „mindig kell másra” elvet követve hajlunk arra, hogy inkább elhessegessük a lehetséges gondokat.

Pedig ezek nem kicsik. A rendszeres karbantartásnál hatékonyabban nem is védekezhetünk a szén-monoxid, a „csendes gyilkos” ellen. A széngáz nagy dózisban halálos, ráadásul színtelen és szagtalan, a mérgezésre gyakran csak a tünetek utalnak, és van, hogy akkor már késő.

A mérgezés veszélyének két alapvető forrása maga a gázkészülék és a kémény. Utóbbi tisztítása évente átlagosan – a pontos ár a kémény fajtájától függ – kétezer forintba sem kerül, ez mondjuk 2 doboz cigi vagy egy pizza ára.

A gázkészülékek karbantartása sem megfizethetetlen – szemben az általa nyújtott biztonsággal. Egy konvektor szakszerű karbantartását 3-4000 forintért, egy hagyományos kazánét 7-8000 forintért, egy cirkó berendezését pedig 8-13 ezerért végzik el. Ez egy kisebb, egy átlagos vagy egy nagyobbacska tankolás ára.

Ha a készülék a lakótérben van, azért, hogy teljesen nyugodt legyen az álmunk, felszereltethetünk szén-monoxid riasztót is. Óvakodjunk a pár ezer forintos holmiktól, mert teljes biztonságot nem nyújtanak, viszont hajlamosak szinte bármitől beriasztani. Egy drágább készülék viszont jó eséllyel megéri az árát, már csak a jóval hosszabb jótállás, de a biztos üzem és a teljesebb biztonság miatt is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik