Élet-Stílus

Életben tartani a régi kazánt, vagy újat felszerelni?

Az most leginkább attól függ, milyen lakásban lakunk. Ha családi házban, hivatalosan csak kondenzációs kazánt helyezhetünk üzembe, ami nem olcsó. Társasházban 2018-ig még felszereltethetünk hagyományos készüléket is, ami már dilemma elé állíthat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
A „megtartani vagy cserélni” kérdésben most leginkább az uniós szabályozás lehet döntő, amely szerint 2016. július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt, csak kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Már amennyiben családi házban lakunk. A társasházakban élők erre a szigorításra csak jövőre számíthatnak, ennek oka alapvetően az, hogy a közös kémény nem alkalmas mindenféle készülék kiszolgálására.

Nem titok: a kondenzációs kazán, főleg a beüzemeléssel együtt jóval drágább a ma idehaza széles körben használt készülékeknél. És bár a kondenzációs kazánok üzemeltetése olcsóbb, a mostani árképzés mellett így sem biztos, hogy a különbség, mondjuk egy turbókazánhoz képest megtérül.

A képlet most nagyjából úgy néz ki, hogy ha családi házban lakunk, ahol már csak a drágább készülék helyezhető üzembe, és a mostani kazánunk biztonságosan üzemeltethető, valószínűleg érdemes megtartani, amíg lehet.

Ha társasházban lakunk, és már öregecske a kazán, akkor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy amíg még lehet, beszerezzünk – és hivatalosan, engedélyeztetve – beüzemeljünk egy olcsóbb készüléket.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik