Élet-Stílus
Budapest, 2009. április 1.
Fa- és szénelgázosító kazánok a kiállításon A Hungexpón, a vásárváros területén megnyílt a hagyományos Construma nemzetközi építőipari kiállítás. Az öt napig tartó kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az alternatív, megújuló energia hasznosításával, valamint a falazóanyag- és ablakgyártók hőszigetelésű termékeivel, amelyek már passzív házak építésére is alkalmasak. A házak évente - fűtésre és hűtésre - nem fogyasztanak többet négyzetméterenként 15 kWh energiánál, ez másfél köbméter gáz energiatartalmának felel meg.
MTI Fotó: Balaton József

Életben tartani a régi kazánt, vagy újat felszerelni?

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 12:38

Az most leginkább attól függ, milyen lakásban lakunk. Ha családi házban, hivatalosan csak kondenzációs kazánt helyezhetünk üzembe, ami nem olcsó. Társasházban 2018-ig még felszereltethetünk hagyományos készüléket is, ami már dilemma elé állíthat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
A „megtartani vagy cserélni” kérdésben most leginkább az uniós szabályozás lehet döntő, amely szerint 2016. július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt, csak kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Már amennyiben családi házban lakunk. A társasházakban élők erre a szigorításra csak jövőre számíthatnak, ennek oka alapvetően az, hogy a közös kémény nem alkalmas mindenféle készülék kiszolgálására.

Nem titok: a kondenzációs kazán, főleg a beüzemeléssel együtt jóval drágább a ma idehaza széles körben használt készülékeknél. És bár a kondenzációs kazánok üzemeltetése olcsóbb, a mostani árképzés mellett így sem biztos, hogy a különbség, mondjuk egy turbókazánhoz képest megtérül.

A képlet most nagyjából úgy néz ki, hogy ha családi házban lakunk, ahol már csak a drágább készülék helyezhető üzembe, és a mostani kazánunk biztonságosan üzemeltethető, valószínűleg érdemes megtartani, amíg lehet.

Ha társasházban lakunk, és már öregecske a kazán, akkor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy amíg még lehet, beszerezzünk – és hivatalosan, engedélyeztetve – beüzemeljünk egy olcsóbb készüléket.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.