Élet-Stílus

Gyerekek, egyétek a férget, mert ki fog hűlni! – Bizarr válogatás a világ karácsonyi ételeiből

Az ünnepi időszakban az ajándékozáson kívül a mindenkori karácsonyi menü összeállítását övezi a legnagyobb mizéria. A család ilyenkor összegyűlik, sőt, olykor kibővül, és szinte mindenkinek van valamilyen étel, amibe nem hajlandó még belekóstolni sem. Többek között ezért főznek a családok mindenfélét, na, meg azért, mert a hosszú tél alatt, az év vége felé mindenkinek kell egy alkalom, amikor különösebb indok nélkül megehet egy adag

embertelen mennyiségű rántotthúst, amit aztán leöblíthet egy kis kihűlt halászlével.

A vacsora után természetsen jön a rosszullét, a gyomorrontás, majd a nyugtalan alvás. Ezek azok az elemek, amik igazán meghitté teszik a karácsonyainkat, de e kapcsán rögtön fel is merül a kérdés, hogy vajon a világon

mindenhol savlekötővel és puffadásgátlóval ünneplik Jézus születését és a szeretet ünnepét?

A válasz az, hogy korántsem. Persze az, hogy a világ melyik táján hogyan ünneplik a karácsonyt, vagy hogy ünneplik-e egyáltalán, az rengeteg dologtól függ, kezdve a vallástól, a politikától, de még a földrajzi elhelyezkedéstől is. A karácsonyi bizarr válogatásunkban azokat az ételeket szedtük össze, amelyek után boldogan ülnél vissza a jó öreg magyar ünnepi menü mellé.

Gyerekek, egyétek a férget, mert ki fog hűlni!

Gyerekek, egyétek a férget, mert ki fog hűlni! – Bizarr válogatás a világ karácsonyi ételeiből 1
Mopane

Dél-Afrikában az egyik kedvelt és tömegesen fogyasztott étel a mopane féreg, amelyet többnyire sütve, vagy kirántva szoktak elkészíteni. A féreg valójában a gonimbrasia belina lepke hernyója, amelynek a húsa fehérjében rendkívül gazdag és épp az ünnepi időszakban van belőlük a legtöbb az afrikai országban.

Egy meghitt karácsonyi kosár lesz, elvitelre!

Karácsonyi KFC!
Karácsonyi KFC!

A japán karácsonyi KFC-zés mély társadalmi beágyazottságának megértéshez vissza kell utaznunk az időben egészen 1974-ig. Az étteremlánc ugyanis ekkor indította el a Kentucky Christmas nevű agresszív médiakampányát, amely rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy még 40 évvel a promóció után is még mindig a köztudtaban van.

De mit kínál egy nagy, gőzőlgő Party Barell? Nem mást, mint rántott csirkét, salátát és egy kis desszertet, ami akármilyen furán is hangzik, de ugyanolyan szentimentális ünnepi hangulatba hozza a japánokat, mint minket az ünnepi menü látványa.

A jófej norvégok koponyát nyitnak az ünnepi asztalnál

Smahalove!
Smahalove!

A bárány rendkívül ismerős étel nekünk magyaroknak is, nincs abba semmi szokatlan itthon, ha báránysült került az asztalra. Norvégiában is esznek karácsonykor bárányt, ám egészen máshogy, mint ahogy azt mi tesszük. A skandináv országban ugyanis ünnepi szokás, hogy a bárány fejét szolgálják fel, amelyet előtte napokig szárítottak, füstöltek, sóztak és pörköltek.

Fogyasztás előtt a fejről le szokták nyúzni a bőrt, majd kanállal esnek neki a csontokon maradt húsnak. Egyesek a főzés és füstölés előtt az állat agyát is benne hagyják, a koponyában, ahhoz a koponya bontása után jutnak hozzá az ünnepi asztalnál.

Lássunk neki, mert 7 hónap múlva szenteste

Gyerekek, egyétek a férget, mert ki fog hűlni! – Bizarr válogatás a világ karácsonyi ételeiből 4
Mattak!

A fent sorolt bizarr ételek közül talán egyik sem rúghat labdába Grönland karácsonyi menüjével szemben. A Mattak és a Kiviak az északi országban sem mondható túlzottan gyakori éteknek, amin nem fogtok csodálkozni, ha megtudjátok, hogyan készül.

Az étel egy, a pingvinhez nagyon hasonló auk nevű madár segítségével készül el, amelyet miután megöltek, tollastól, csontostól beletekerik bálna, vagy fókabőrbe, amelyet előtte vastagon kikentek bálnazsírral. A madártetemet ezután 7 hónapon keresztül érlelik, rohasztják gyakorlatilag a bőr belsejében. Ezután kivágják, kiszedik a madarakat, majd a bőrt megtisztítják és a fent látható módon kockázva tálalják.

Kommentben írjátok meg nekünk, hogy melyiket kóstolnátok meg! (A KFC-t választani nem ér)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik