Élet-Stílus

Tavaly már átnézték a kazánt, akkor most nincs vele dolgom?

kazan(210x140).jpg (kazán)
kazan(210x140).jpg (kazán)
A gázüzemű fűtő berendezéseket évente kell karbantartani. Nem gyakrabban, de nem is ritkábban. Ennél többet nem tehetünk a biztonságunk érdekében, de az ideális működés a lehető legalacsonyabb fogyasztás alapja is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

A gázkészülékek bizony évente igénylik a karbantartást. Így biztosítható a takarékos gázfelhasználás, azaz bőven megtérülnek az erre fordított forintjaink. Ami viszont ennél is fontosabb: a kémény mellett a hőtermelő rendszeres vizsgálata a legtöbb, amit megtehetünk magunk és családunk biztonsága érdekében. Ha el akarjuk kerülni a szén-monoxid mérgezést, ami akár halálos is lehet, ez a legfontosabb teendőnk a fűtési szezon előtt, de legkésőbb a szezon elején.

A szén-monoxid, amit méltán neveznek láthatatlan gyilkosnak, színtelen, szagtalan gáz. Jelenlétére a legjobb esetben is csak furcsa szagú, párásnak ható levegő utal a füstgáz többi összetevője miatt. Ám – a rosszabbik esetben – előfordulhat az is, hogy már csak a jellegzetes tünetek, a fejfájás, a szédülés utal a gyilkos gáz jelenlétére, és meglehet, hogy akkor már késő.

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid riasztók csak kisegítő biztonsági berendezések! Nem váltják ki a kazán, a konvektor rendszeres és szakszerű karbantartását. Ráadásul ők maguk is évente kalibrálását igényelnek.

Nagyon fontos, hogy a karbantartást nyár végén – ősz elején mindig elvégeztessük, és ne csak akkor, ha meghibásodott valamelyik készülék. Erre akkor is szükség van, ha látszólag tökéletesen üzemel, hiszen például a hónapok alatt lerakódott por komoly gondokat okozhat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik