Élet-Stílus
Smoke from the chimney on the roof at sunny day

Szén-monoxid – ne Ön és családja legyen a következő áldozat

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 08:58

A szén-monoxid-mérgezés olyan, mint a többi baleset: csak másokkal fordulhat elő. Nyilván ezt gondolták azok is, akiket ebben a fűtési szezonban ért utol a tragédia.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Sok más véletlen tragédiával ellentétben a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséért igenis sokat tehetünk. Megfelelő óvintézkedésekkel minimálisra csökkenthetjük az esélyét. Csak a fenti tévhitet kell gyorsan eloszlatnunk magunkban: a csendes gyilkos, ha szénnel, fával, vagy éppen gázzal fűtünk, nálunk is bármikor lecsaphat.

Nem véletlen, hogy fűtési szezonban alig múlik el hónap szén-monoxid-mérgezés nélkül. A legrosszabb , hogy bár ilyenkor tapasztalható némi fellendülés a szén-monoxid riasztókat forgalmazó boltokban, de az is hamar lecseng. Ezen kívül nem nagyon történik semmi.

Pedig a családunk életéről és biztonságáról való gondoskodás nem itt és nem így kezdődik. A legfontosabb minden szakember szerint a gázüzemű berendezések, a kazán, a konvektor, valamint a kémény karbantartása a fűtési szezont megelőzően. A legmodernebb, legbiztonságosabb berendezés is okozhat balesetet megfelelő és rendszeres karbantartás nélkül. Egy érdekes példa erre: már csökkenőben volt a mérgezések száma, amikor a kompakt kis berendezések, az úgynevezett cirkókazánok terjedni kezdtek. A tisztaüzemű kis készülékek bekerültek a lakásokba, a mérgezések száma pedig ismét nőni kezdett.

Természetesen nem azért, mert a kompakt eszközökkel volt baj, hanem velünk, a felhasználóikkal.

A legfontosabb, hogy a gázkészülékeket és a kéményeket is évente egyszer szakemberrel alaposan nézessük át. A berendezés hibája és a nem megfelelően szellőző kémény is tragédia forrása lehet.

Amennyiben a lakótérben van a berendezés, növelhetjük családunk biztonságát egy szén-monoxid érzékelő felszerelésével. Ám ne feledjük, hogy ezzel nincs kipipálva az óvintézkedés: megfelelő eszköz kell, és az is évente gondoskodást igényel a biztonságos üzemeléshez.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.