Élet-Stílus

Ha ég az őrláng, akkor minden rendben, nem?

Nos, röviden válaszolva: talán igen. Kicsit hosszabban: ennél azért sokkal több kell a gázkazánok és konvektorok biztonságos üzemeltetéséhez.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ami egészen biztos: ha a kazán, vagy a konvektor őrlángja időnként kialszik, az valamilyen rendellenesség, a készülék hibájának a jele. Ilyenkor általában a berendezés automatikusan elzárja a gáz útját, tehát szivárgástól nem kell tartani. Elvileg. Ugyanis ha például a konvektornál ez rendszeresen bekövetkezik és a gáz útja nem záródik el, az szivárogni kezd, ami könnyen mérgezéshez vezethet. A lakótérben lévő konvektorok esetében fokozott a kockázata a szén-monoxid megjelenésének. A színtelen, szagtalan gáz könnyen beszivároghat a lakásba. Ez sajnos akkor is bekövetkezhet, ha a konvektorral nincs gond, tehát az őrláng is ég, ám az égéstermék elvezetésével van probléma.

A gázkészülékek akkor működnek jól, ha az őrláng egyenletes kék színnel ég. Ha ez sárgára, rosszabb esetben vörösre vált, mindenképpen hívjunk szerelőt. Előfordulhat, hogy ezt csak némi por vagy huzat okozza, de az is lehetséges, hogy komolyabb baj van. Az egészségünket semmiképpen nem éri meg kockáztatni.

A fűtési szezon legelején, az első bekapcsolás után még normális lehet némi furcsa, égett gázszag, ám ha ez később is megmarad, feltétlenül hívjunk szerelőt.

Persze ha fontos a családunk biztonsága, ezt valószínűleg egyébként is megtettük, a kazánokat és konvektorokat ugyanis nagyon fontos évente ellenőriztetni és karbantartani. Ha ezt elmulasztjuk, és megtörténik a baj, akkor sovány vigasz lesz, hogy „pedig égett az őrláng”…

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik