Élet-Stílus

Van esély a fehér karácsonyra

Idén az ország jó részének már volt része havazásban, az első hó meglepően korán, október elején érkezett, Kékestető 6-án már teljesen fehér volt.  November közepén Írott-kőn már 25-30 centi esett, és legalább egy kis bemutató Budapestnek is jutott.

A nagy kérdés azonban attól a pillanattól kezdve, hogy a karácsony szelleme először megérintette az embert: fehér lesz-e a karácsony? Legalább szenteste hulljon nagy pelyhekben, legyen fehér a táj – egészen más úgy az ünnep hangulata. Még akkor is, ha a többség csak a bosszúságot látja benne. Torlaszok, csúszós utak, latyak, hideg…

Soknak kevés, kevésnek sok

Egy hétnél még picivel több van hátra december 24-éig, de az időjárás nem éppen a kiegyensúlyozott, kiszámítható arcát mutatja, bármi lehet még. Szerdán északon, majd az Alföldön havazott, helyenként 3-4 cm hó is hullott, míg nyugatabbra ónos eső, fagyott eső is esett.

A meteorológusok persze dolgoznak, számítógépeik ontják az információt, és ezek alapján az Időkép.hu folyamatosan frissülő aloldalon számol be róla, mennyi a fehér karácsony esélye.

Jelenleg nagyjából az ország keleti egyharmadán 20-30, míg középen és nyugaton 20 százalék ,hogy fehér lesz. Nem túl reményt keltő, de nem is elhanyagolható, innentől kezdve nézőpont kérdése: egyötödéig tele van a pohár, vagy négyötöd részben üres…

De mikor számít fehérnek a karácsony? Mindenkinek más elképzelései lehetnek, ám “hivatalosan” akkor, ha december 24-én este nagyobb területet, országrészeket borít összefüggő hótakaró – egész Magyarországot tekintve ez nagyon ritka, legutóbb 2002-ben volt rá példa. Együk hozzá, az is elég lenne, ha szenteste kezdene el hullani, és lassan festené fehérre a tájat.

MTI/Varga György
MTI/Varga György

A biztos recept

Általánosságban a karácsonyi hó receptje, ha egy anticiklon megtelepszik Nyugat-, Északnyugat- Európa felett. Ez egyrészt megakadályozza az enyhe, óceáni levegő beáramlását a Kárpát-medence fölé, másrészt mivel az óramutató járásával megegyező irányban forog, hideg, sarkvidéki levegőt szállít fölénk.

Ha pedig keveredik a Földközi-tenger térségében jelen lévő, nedves levegővel, Magyarországon nagy eséllyel esik a hó.

Nem kell feltétlenül fagy

Mostanság repkednek a mínuszok, és amennyire most látszik, a jövő hét végéig meg is maradnak a fagyos éjszakák, a hőmérséklet nappal sem megy 3-4 fok fölé. Ez pedig pont elég, már csak csapadék kell.

A karácsonykor, szenteste vágyott nagy, változatos hópelyhekhez elég speciális körülmények kellenek. Kialakulásukhoz az az ideális, ha a felettünk lévő levegő 800-1000 méteres magasságban fagypont alatt van, 1500 méteren pedig -4 és -5 fok között.

Ha körülbelül öt centi hó leesne, az már kitartana akkor is, ha a tajafelszín hőmérséklete plusz 2-3 fok. Ilyenkor találkozunk a vizes, “tapadó” hóval, amelyből kiváló hógolyó és hóember készíthető. Amennyiben viszont a magasban hidegebb van és a felszínen is mínuszok uralkodnak, apró szemű hóval találkozunk, amelyben inkább a jégkristály szerkezetet érzékeljük – ez a “porhó”.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik