Élet-Stílus

Évtizedeken át ejtette ámulatba a tudósokat a megvilágítva színt váltó ókori kupa

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 12. 16. 15:11

Korábban a témában:

A British Museum az ötvenes években jutott hozzá a Dionüszösz Lükurgosz trák király feletti győzelmének pillanatait megörökítő, szőlőlevelekkel keretezett Lükurgosz-kupához, ami finom megmunkáltságával már megnyerte a muzeológusok szívét, de ezen kívül egy évtizedeken át megmagyarázhatatlan jelenséget is tapasztaltak rajta: hátulról megvilágítva az jádezöld helyett rubinvörössé vált.

lycurgus-cup-76

Harminc év vizsgálatai sem tudták eldönteni, hogy az egyébként is szuperritka (mindössze ötven hasonlónk a darabjaira bukkantak eddig, ennyire ép állapotúra azonban soha) kupa anyaga üveg, vagy valamilyen drágakő, míg végül 1990-ben megszületett a megoldás:

az üveg test igen apró, alig ötven nanométeres átmérőjű arany és ezüstrészecskéket tartalmaz – körülbelül századakkorákat, mint az átlagos sószemek.

Az igen kis mennyiség miatt a tudósok nem vetették el azt a lehetőséget sem, hogy az üveg csak véletlenül szennyeződött arany- és ezüstporral, a pohár készítőjének pedig fogalma sem volt arról, hogy ezek a részecskék léteznek, vagy bármilyen hatással is lesznek majd a kész termékre.

lycurgus-cup-86

Azóta azonban további pohárszilánkokra bukkantak, melyek ugyanilyen optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így mára biztossá vált, hogy az anyagot szándékosan formálták ilyenre.

A modern tudomány által dikroizmusként ismert jelenségnek így ez vált a legkorábbi, mesterségesen készített példájává, de a történet itt nem ér véget, hiszen a részecskék jelenléte önmagában nem elég a más megvilágításban való színváltozáshoz, hiszen az apró arany- és ezüstdaraboknak szubmikroszkopikus kristályokká, vagy kolloidokká kellett válnia ehhez, a IV. századi római üvegmesterek rendelkezésére álló technológiákkal pedig elképzelhetetlennek tűnik egy ilyen, közel 1600 évvel később tökéletesre csiszolt folyamat sikere, így az üvegműveseknek egyszerűen szerencséjük volt, ha készíteni tudtak egy hasonlót.

Fotók: The History Blog
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.