Élet-Stílus

Szittya kincseken marakodik a Krím és Ukrajna

A csodás aranykincseket Ukrajnának ítélte egy holland bíróság, de az oroszok nem örülnek ennek. A kincsek kölcsönben voltak Amszterdamban.

Nehéz helyzetbe került egy amszterdami múzeum, ahol kölcsönben voltak a Krím félszigetről származó kincsek. Azonban a világpolitika beleszólt a kultúrába: időközben az orosz agresszió elérte Ukrajnát, az oroszok bekebelezték a Krímet, így kérdésessé vált, kinek adják vissza a történelmi tárgyakat.

Szittya (azaz szkíta) aranykincsek is vannak a pakkban, amit négy krími múzeum és az ukrán állam is visszakövetelt a kölcsönzés lejárta után. Az Allard Pierson Múzeum pedig vakarta a fejét, az ügy pedig bíróságra került. Az illetékes holland bíróság az UNESCO vonatkozó szabályai miatt Ukrajnának adta a kincseket, mivel azokat csak szuverén államoknak lehet juttatni.

Forrás: Allard Pierson Museum
Forrás: Allard Pierson Museum

A bíróság szerint Ukrajna döntheti el, hol helyezi el a kincseket. Az ukránok annak már kevésbé örülhetnek, hogy 110 ezer eurót kell kifizetniük azért, mert két éve az amszterdami múzeum őrizte a műtárgyakat. A kiállítás maga 2014 februárjától májusáig tartott, a címe Krím – A Fekete-tenger aranya és titkai. Olyan aranytárgyakat állítottak ki, amik az ógörög gyarmatosítás korából származnak. Öt múzeum kölcsönzött tárgyakat, ebből négy krími, egy kijevi.

Egy csodás, 4. századi szkíta ceremoniális sisak is szerepel a kollekcióban.

Forrás: Allard Pierson Museum
Forrás: Allard Pierson Museum

Az ukrán politika kb. pezsgőt pukkantott örömében a bírósági döntés után. Petro Porosenko ukrán államfő szerint a döntés azt jelenti, “a szittya arany Ukrajnához tartozik, ahogy a Krím is”. Valentina Mordvinceva krími archeológus szerint viszont politikai döntés született:

Ez olyan, mintha egy különleges könyvből kitéptek volna egy lapot. Ezek a műkincsek a mi földünkből való, szóval vissza kell térniük a Krímre.

Természetesen az orosz kulturális minisztérium tiltakozott, szerintük a döntés aláássa a múzeumok kölcsönadási szokásait is. A krími múzeumoknak három hónapjuk van fellebbezni. (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik