Élet-Stílus
Excited young man in green coat posing against a gray wall and holding a fake mustache on his face

Nem leszel kevésbé férfias, ha elmész szűrővizsgálatra!

24.hu
24.hu

2016. 12. 14. 10:35

Magyarországon évente 4500 új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal, hozzávetőlegesen 1500-an halnak meg emiatt minden évben.

Azonban ha egy férfi egészségtudatosan él: odafigyel táplálkozására, rendszeresen sportol és évente eljár szűrésre, nagy valószínűséggel megelőzi a betegség kialakulását.

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát.

– mondta Dr. Nyirády Péter.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy férfi ebben a betegségben haljon meg. A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott. A túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja. Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít.  Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. A túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk – tette hozzá a szakember.

Magyarországon idén is szép számmal csatlakoztak a Movember mozgalomhoz. Az Ausztráliából 1999-ben induló kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára, a prosztatarák elleni küzdelemre.

Résztvevői egy hónapon át félreteszik a borotvát és megnövesztik bajszukat. Szembetűnő tevékenységükkel igyekeznek jelezni, hogy az erősebbik nem képviselőinek is törődniük kell egészségükkel.

A hazai „bajuszos” kampány 2009-ben vált ismertté, tavaly óta pedig hivatalosan, Movember Magyarország Egyesületként működik. Elnöke a törekvés meghonosítója, Honti Dániel, aki úgy gondolja, a hiúság és a büszkeség lehet a két legfőbb oka, hogy a férfiak nem veszik kellőképpen komolyan a betegség kockázatát.

Mi azt szeretnénk elérni, hogy a férfi egészség egy menő dolog legyen, bátran járjanak el a vizsgálatokra . Nem csak hősökké válunk, hanem saját hősünk is leszünk azáltal, hogy megmentünk másokat és saját magunkat.

A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében a Movember Magyarország Egyesület 2016 második felében útjára indította a Prosztata Kommondót, amelynek lényege, hogy különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken egy egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik PSA (a vérből kimutatható prosztata specifikus antigén) szűrést, tájékoztatást végeznek. A vizsgálatok költségeit most is az év közben összegyűjtött adományokból fedezték, így a részvétel minden esetben díjmentes volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.