Élet-Stílus

Hasmenés esetén azonnal írjunk az internetre!

Technológiával a vírusok ellen.

Leginkább télen okoz komoly járványokat a rendkívül fertőző norovírus, amelynek legjellemzőbb tünetei: a heves hányás és a brutális hasmenés.

Néhány nap után javul ugyan a közérzetünk, de még mindig fertőzünk, ha nem vigyázunk – ezért is rendkívül fontos a vírus terjedésének megakadályozása.

A brit népegészségügyi szervezet (Food Standards Agency – FSA) újszerű módszerrel próbálja meggátolni a fertőzés terjedését:

a kutatók figyelik a Twittert.

A BBC szerint a hivatal 2013-ban kezdte el az információs technológia vívmányait alkalmazni erre a célra, először a Google-keresések elemzésével próbálkoztak a munkatársak, de rájöttek, hogy a közösségi hálózatok vizsgálatával még pontosabb eredményeket érhetnek el.

A módszer a következő: a kutatók bizonyos kulcsszavakra (hányás, hasmenés) keresnek rá a Twitteren (természetesen kizárva az olyan eseteket, amikor a rosszullétet más okozza, például az ipari mennyiségű alkohol fogyasztása). A találatokat összevetették a hivatalos egészségügyi statisztikákkal, és rájöttek, hogy összefüggés figyelhető meg a laborok által jelentett járványügyi adatok és a közösségi hálózatokon említett kulcsszavak között.

És hogy ez miért fontos?

Nos, azért, mert ha a kutatóknak sikerül a járvány kezdeti szakaszában felfedezni a bajt, akkor még azelőtt beavatkozhatnak, hogy a vírus masszívan terjedni kezd.

A beavatkozás alatt azt kell érteni, hogy kommunikációs kampány formájában figyelmeztetik az embereket a fertőzésveszélyre, a higiénia, a kézmosás fontosságára; a már megbetegedett polgárokat pedig arra, hogy legyenek szívesek kerülni embertársaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik