Élet-Stílus

Olyan sok baba születik császármetszéssel, hogy az már az emberi evolúcióra is hatással van

A világon mindenütt, egyre több nőnek kell kés alá feküdnie, hogy meg tudja szülni a gyermekét. A beavatkozás értelemszerűen óriási orvosi előnyökkel jár: sokszor csak ez mentheti meg a mama, és a baba életét. Egy új kutatás azonban arra enged következtetni, hogy a császármetszés az emberi evolúcióra is hatással lehet.

A tanulmány szerzői szerint 1960-tól napjainkig húsz százalékkal nőtt a császármetszéssel világra segített babák száma: míg a hatvanas években minden ezer babából harminc született meg ilyen módon, mostanra ez a szám minden ezer újszülöttből harminchatra növekedett. Ebből arra következtetnek, hogy a nagymértékű növekedés az emberek evolúcióját is befolyásolja.

A császármetszés nélkül két, egymással ellentétes evolúciós tényező hat a babák méretére. Egyrészt a nagyobb újszülöttek jobb eséllyel maradnak életben, másrészt azonban a nőknél a keskenyebb csípő előnyösebb, mert könnyebben tudnak egyenesen járni és a koraszülés esélyét is csökkenti. Mindez azt jelenti, hogy az újszülött feje éppen hogy átfér a nő medencéjén. A kutatók szerint azonban a császármetszések számának növekedésével ez az egyensúly felborul. A múltban ugyanis, ha a baba feje túl nagy volt, vagy a nő csípője túl keskeny, az újszülött egyszerűen nem fért ki, ami általában a gyermek, és sokszor az édesanya halálát jelentette – azaz nem tudták az ezt okozó géneket továbbörökíteni. Mostanra azonban nem ez a helyzet.

A Bécsi Egyetem professzora és a tanulmány egyik szerzője, Dr. Philipp Mitteroecker elmondta, hogy „sajnálatos esemény, de az evolúció szempontjából szelekciónak számít, hogy a modern orvostudomány vívmányai nélkül az ilyen szülések gyakran végzetesek voltak. A keskeny csípőjű nők belehaltak a szülésbe, és nem születtek további, keskeny csípőjű lányaik.”

Elméletben tehát az orvostudomány befolyásolhatja az evolúciót, bár a kutatócsoport nem szolgáltatott bizonyítékot a feltételezésükre, csak a WHO-tól gyűjtött adatokból dolgoztak. Azt is fontos figyelembe venni, hogy ma már nemcsak a keskeny medence miatt szokták ajánlani az édesanyáknak a császármetszést: idősebb anyukáknál biztonságosabb, de cukorbetegség és kóros elhízás esetén is javallt.

(IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik