Élet-Stílus

Napi 22 órát alszik egy betegség miatt

Kleine-Levin Szindróma.

Beth Goodier 22 éves. Élete legszebb éveit élvezhetné éppen, de egy rettenetes betegség miatt ez sajnos lehetetlen: a lány átalussza napjait.

Két évvel ezelőtt már írtunk róla, hogy Beth Kleine-Levin Szindrómában (KLS) szenved, emiatt bizonyos időközönként akár heteken át is képtelen ébren maradni. Az első tünetek 16 éves korában jelentkeztek, ám anyja, Janine először arra gyanakodott, hogy csak a kamaszkorral járó fáradtság okozza az állandó pihenési vágyat. Ám egy este, 2011 novemberében a stockporti lány elaludt a kanapén,

és hat hónapon keresztül nem lehetett felébreszteni.

Amikor nagy ritkán magához tért, akkor is gyerekhangon motyogva bírt csak beszélni. Napi 22 órát aludt, csak arra maradt ideje és ereje, hogy egyen, igyon és WC-re menjen.

Anyja becslései szerint Beth az elmúlt öt év 75 százalékát alvással töltötte. Karácsonyokat, születésnapokat aludt át.

A lány gyerekpszichológusként szeretett volna dolgozni, és rettenetesen megrázta, amikor egyik „józan” pillanatában megtudta, hogy társai már elvégezték az egyetemet. A szakemberek szerint a szindróma hatására a betegek viselkedése, személyisége is megváltozik: az ébren töltött időszakban depresszió és szorongás jellemző rájuk – amit éppen az átaludt idő miatti keserűség okoz.

Janine otthagyta a munkahelyét, hogy lányával lehessen. Beth barátja, akivel három éve egy hosszabb éber időszakban jött össze, szinte minden nap meglátogatja a lányt, bár kommunikálni nem igazán tudnak.

A Csipkerózsika szindrómának is nevezett betegség kutatói egyelőre nem tudják, mi okozhatja a – Nagy-Britanniában körülbelül száz fiatalt érintő – betegséget, egyesek genetikai tényezőket emlegetnek, mások szerint az agy alvásért felelős részében kialakult zavar miatt alakulhat ki. Beth orvosai arra gyanakodnak, hogy az a mandulagyulladás, amely épp az első tünetek kialakulása előtt múlt el a lánynál, indíthatta be a súlyos betegséghez vezető folyamatokat.

Daily Mail

Ajánlott videó

Olvasói sztorik