Élet-Stílus

Kötelező pornóoktatást a nyolcéves gyerekeknek!

Előbb vagy utóbb úgyis találkoznak vele, jobb, ha ezt ellenőrzött körülmények között, az iskolában teszik – érvelnek ausztrál kutatók.

Kötelezővé tennék kisiskolások számára a pornóról szóló oktatást ausztrál kutatók, hogy ezzel ugyanis megelőzhető lenne, hogy gyerekek szexuálisan molesztáljanak más gyerekeket – jelentette az ausztrál sajtó. A Melbourne Egyetem szakértői azután jutottak erre a megoldásra, hogy egy 11 és 14 éves gyerekek részvételével zajlott kutatásukból kiderült: a másokat szexuálisan zaklató gyerekek egy része pornónézési szokásai miatt vált molesztálóvá.

„Pornót néztek, majd unokatestvéreken, unokahúgokon és húgokon leutánozták, amit láttak” – mondta el az AAP ausztrál hírügynökségnek a kutatást vezető Gemma McKibbin. Sok esetben a pornó volt az „utolsó csepp a pohárban”, ami cselekvésre késztette a fiatal molesztálókat, akik amúgy is nehezen küzdöttek meg a pubertáskorral, és a családon belüli erőszakkal eltelt kemény gyermekkorral – közölte a kutató.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a fiatal molesztálók általában 12 év körüliek, míg áldozataik jellemzően hatévesnél fiatalabbak. A kutatásban részt vett gyerekek elmondása szerint a szexuális felvilágosítás az iskoláikban elégtelen volt, és azokon semmi olyat nem tanultak, ami megakadályozhatta volna, hogy szexuálisan bántalmazzanak másokat.

McKibbin elmondása szerint a gyerekeknek a mostani gyakorlattal szemben sokkal korábban el kellene kezdeni felvilágosítani a szexről, vérfertőzésről és a beleegyezés fontosságáról. A kutató elmondása szerint a kutatásban részt vett gyerekek például nem tudtak arról a szabályról, hogy családtaggal nem lehet közösülni.

A szexoktatásban a kutatók szerint nagy szerepet kell játszania a pornóról szóló beszélgetések is. Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy pornófilmeket kell mutatni a kisgyerekeknek, hanem csak beszélni kell azokról. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt ne tegyük meg, különben a gyerekek szexuális felvilágosítását túlságosan is a pornóiparra hagyjuk” – mondta el az AAP-nak Maree Crabbe szexoktató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik