Élet-Stílus

A kutyád agya (majdnem) pont úgy működik, mint a tiéd

Lehet, hogy az elefántok sosem felejtenek, az ELTE etológusai azonban nemrégiben kiderítették, hogy az ember legjobb barátjának is kiváló a memóriája. Vagyis úgy tűnik, hogy a kutyáknak több olyan kognitív képességük van, ami az emberéhez hasonlatos, mint gondoltuk.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a kutyák olyan eseményeket is képesek felidézni, amelyekre nem figyeltek oda, azaz elképzelhető, hogy epizodikus az emlékezetük, mint a miénk, embereké.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Ezt a fajta emlékezetet az öntudathoz szokás kapcsolni, és arra a képességre utal, amellyel valaki képes a saját életéből felidézni dolgokat. Ez nagyon különbözik attól a fajta memóriától, amikor tudjuk, hogy később emlékeznünk kell majd valamire, ezért tudatosan megjegyezzük.

Az állatok epizodikus memóriáját nehéz vizsgálni, de a legutóbbi tanulmányok, amik rámutattak, hogy a kutyák mennyire intelligensek, arra ösztönözték a kutatókat, hogy a kutya emlékezetének működését is kutatni kezdjék.

„A kutyák azon kevés faj közé tartoznak, amelyeket az emberek okosnak tartanak, azonban még mindig meglepődünk, amikor egy tanulmány kideríti, hogy egyes mentális képességeik közelítenek az emberére” – mondja a tanulmány társszerzője, Claudia Fugazza.

A kutatócsoport először 17 kutyát tanított be a „csináld, amit én” módszerrel arra, hogy utánozzák a gazdájuk egy cselekedetét. Ezekben az esetekben tehát a kutyának nagyon kellett figyelnie, hogy később emlékezzen.

kutya

Ezután azt tanították meg velük, hogy feküdjenek le, attól függetlenül, hogy az emberük milyen mozdulatsort vitt véghez – azaz nem kellett emlékezniük arra, hogy a gazda mit csinált.

Amint a kutyák már jól tudták mindkét trükköt, a kutatók azzal lepték meg őket, hogy miután a gazdi csinált valamit és a kutya lefeküdt, arra utasították őket, hogy „csináld, amit én”. A tény, hogy a kutyák gond nélkül tudták utánozni a gazdákat, arra utal, hogy olyasmit is fel tudnak idézni, amit nem megtanulandó információként éltek meg.

Hogy biztosra menjenek, a kutatók a második „csináld, amit én” parancsot különböző időtartamok eltelte után mondták ki: néha egy perc, néha pedig egy óra múlva. Nem meglepő módon a kutyák kicsit kevésbé pontosan tudták utánozni a gazdájukat egy óra után, de még ekkor is aránylag jó eredményt értek el.

A felfedezés azért is jelentős, mert arra mutat rá, hogy az epizodikus emlékezet nemcsak a főemlősökben fejlődött ki, hanem sokkal elterjedtebb lehet az állatvilágban.

(IFLS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik