Élet-Stílus

Bíróságra megy egy férfi az „Én vagyok Isten” rendszámért

„IM GOD” (Én vagyok Isten): ezt az egyedi rendszámtáblát szerette volna autójára tetetni Kentuckyban egy Bennie Hart nevű férfi. A saját bevallása szerint megrögzötten ateista sofőr kérését azonban elutasította a konzervatív állam közlekedési hatósága. Az indoklás szerint azért, mert egy ilyen rendszám megzavarhatná a többi sofőrt, és amúgy is rossz ízlésre vall. Csakhogy az előbbi érvet nehéz bizonyítani, utóbbit meg érvnek nevezni is nehéz.

Pontosan ezek miatt fordult bírósághoz Hart, aki azt mondja, nem is érti az egészet, hiszen korábban Ohioban tizenkét évig gond nélkül járt ugyanolyan rendszámmal.

„Egyszerűen szeretnék azzal a jogommal élni, hogy szabadon választhatom meg, milyen rendszámmal szeretnék közlekedni, ahogy az összes többi sofőr is megteheti. Nincs ebben a rendszámban semmi obszcén, vagy vulgáris, és az én nézőpontom szerint, a vallásról mindenki azt gondolhat, amit akar” – fejtegette Hart.

Az ügyét felkarolta egy emberi jogi civil szervezet, az American Civil Liberties Union of Kentucky (ACLU-KY), illetve a Freedom From Religion Foundation (Szabadság a Vallástól Alapítvány), és közösen pert indítottak a kentuckyi közlekedésfelügyelet ellen, mivel álláspontjuk szerint a hivatal egyértelműen megsértette a szólásszabadság alapvető jogát.

„Nincs felhatalmazásuk arra, hogy cenzúrázzanak egy üzenetet, csak mert nekik nem tetszik” – írták közleményükben. A hatóság nem kívánta kommentálni az ügyet.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik