Élet-Stílus
Bad weather doesn't affect for my positive attitude to life

Hány lájkot ér az életed?

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 15:34

„Az emberiség megérett a pusztulásra” – mondják, írják sokan, amióta néhány évvel ezelőtt megjelent a szelfi-jelenség, és különösen, mióta felbukkantak az őrülettel kapcsolatos halálesetekről szóló hírek.

Az biztos, hogy a történelem során, még soha sem dokumentáltuk egymást, és főleg magunkat ilyen mértékben, mint mostanában, de felmerül a kérdés: vajon mekkora veszélyt jelentenek valójában a szelfik?

A Carnegie Mellon Egyetem és az Idraprastha Infotechnológiai Intézet közös kutatásában, éppen ezt, vagyis a szelfikhez köthető halálesteket vizsgálták.

Excited happy couple enjoying road trip in their car. Man driving the car young woman taking a selfie from her mobile phone.
Fotó: Thinkstock

A kutatók egy összetett keresési mechanizmust használtak, amelyen keresztül ki tudták szűrni a dokumentált és hiteles haláleseteket az internet hírei közül. Arra jutottak, hogy 2014 márciusa óta összesen 127 ember halt meg 85 szelfi-balesetben. Azért magasabb a halottak, mint a balesetek száma, mert néha több ember is meghal ugyanabban a szerencsétlenségben. Ez történt például Indiában, amikor hét ember veszítette életét szelfizés közben egy hajón.

Logikus módon a leggyakoribbak a magassági balesetek voltak, szorosan követték ezeket a vízi szelfi-balesetek. Értelemszerű a tanulság is: ne menj a szakadék szélére szelfizni, ha élni akarsz. Más esetekben azonban egészen extrém helyzetekben is haltak bele az emberek szelfikbe: a kutatás szerint volt, akit vonat gázolt el, másokat állatok öltek meg, az egyik legőrültebb trend követői pedig vezetés közben örökítik meg magukat az utókornak.

Érdekes, hogy a legtöbb szelfi-halál Indiában történt, a 127 esetből 76 alkalommal. Mumbaiban a probléma olyan méreteket öltött, hogy a hatóság úgy döntött, kijelölnek 16 szelfi-mentes zónát. Az egyik kutató ezen a ponton látja a vizsgálódások lehetséges folytatását is: szeretnék kideríteni, hogy mi az a jellemzője az indiai kultúrának, ami miatt elérték ebben a szomorú rangsorban az első helyet. Elöljáróban annyit azért látni lehet, hogy az intenzív turizmus, a hatalmas népesség és az országon belül gyorsan növekvő mobiltelefon-piac mindenképp hozzájárulnak a bajhoz. India mögött az „élvonalba” tartozik Pakisztán, az Egyesült Államok, Oroszország és a Fülöp-szigetek, de ha a népességgel arányosan nézzük a problémát, akkor Portugáliában a legsúlyosabb a szelfi-helyzet.

In this photograph taken on September 25, 2016, Indian tourists take a 'selfie' on Calangute Beach in Goa
Goa has long attracted Western holidaymakers for its relaxed vibe, but rapid construction, swelling crowds and fears over safety are threatening the Indian state's global reputation as a tranquil haven. / AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE / TO GO WITH AFP STORY: India-Goa-tourism, FEATURE by  Peter Hutchison
Fotó: Getty Images/Indranil Mukherjee

Nem meglepő, hogy a szelfi-balesetek áldozatai nagyon nagy részben az Y-generáció tagjai. Közel nyolcvan százalékuk volt 25 év alatt.

A hírek átvizsgálása mellett a kutatók a Twittert is végignézték különböző hashtageket keresve. Kiderült, hogy a leggyakoribb a gépjárműhöz kapcsolódó szelfi.

Bár a kutatók azt mondják, rendelkezésükre áll a technológia, amely automatikusan értékelné egy-egy szelfi veszélyességét, mégsem szeretnék használni, hiszen ez csak a fiatalok alá adná a lovat, és versenyt csinálhatnának az egyre extrémebb fényképekből: „Na, ki tudod akasztani a gépüket?” Ez jogos aggodalomnak tűnik, hiszen a veszély az egyik elsődleges vonzereje ezeknek a fotóknak. Ezt bizonyítja annak a mexikói férfinak a története is, aki véletlenül fejbe lőtte magát szelfizés közben, vagy a denveri pilóta, akinek a földbe csapódott a gépe, amíg a tökéletes szöget és arckifejezést kereste.

(Vocativ)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.