Élet-Stílus

Nem csak a sperma rejti a hosszú élet titkát

Alighanem a nap, ha nem a hét legfontosabb híre következik! A világ egyik legnevesebb orvosi szaklapja, a Nature Medicine azt írja, a sajtban van a hosszú élet titka. Pontosan, abban az élelmiszertípusban, amivel gyakorlatilag bármilyen rossz kaját ehetővé lehet varázsolni.

A rossz hír, hogy nem az összes sajtféleség csodafegyver az öregedés elleni harcban, kizárólag az érlelt típusok, amelyek sokat tartalmaznak egy spermidin nevű vegyületből. A név önmagáért beszél: a spermidin a sperma egyik fő összetevője. De a lényeg, hogy az érlelt sajtokban is rengeteg van belőle.

A tudósok, akik egereken és patkányokon is tesztelték a spermidin hatásait, azt írják, hogy a kísérleti egyedek tovább éltek várható élettartamuk. Ezek után megvizsgáltak 800 olasz embert, akik átlagosnál több, magas spermidintartalmú ételt fogyasztottak, és azt találták, hogy sokkal alacsonyabb a vérnyomásuk, és az átlagnál 40 százalékkal kevesebb az esélyük a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Márpedig ezek a vezető halálokok világszerte.

Mindezzel együtt azért, nem árt az érlelt sajtokat is csak módjával majszolni, a magas zsírtartalmuk ugyanis kiolthatja a spermidin áldásos hatásait. A vegyületből más, egészségesebb forrásokból is sokat vihetünk be a szervezetünkbe. Ilyenek például a borsó, a kukorica, a szójabab, vagy a teljes kiőrlésű gabonák. Vannak persze olyanok is, a legtisztább forrásra, a spermára esküsznek.

(Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik