Élet-Stílus

Nagyobb otthon, költözés nélkül (X)

Ha bővül a család, vagy ha a gyerekek már túl nagyok ahhoz, hogy egy szobában lakjanak, akkor otthonunk egyik napról a másikra szűkössé válhat. Ilyenkor érdemes „felfelé építkezni”, és kihasználni a tetőtérben rejlő lehetőségeket. Íme 5+1 tipp a tetőterek specialistáitól, a VELUX vállalat szakértőitől azoknak, akik szívesen belevágnának a tetőtér lakhatóvá-tételébe.  

Tetőtérből lakótér

A magyar otthonok többségében a tetőtér kihasználatlan helyiség, amit szinte csak tárolásra használunk annak ellenére is, hogy egy nagyobb otthon vásárlásához szükséges összeg töredékéből kényelmes lakótérré alakítható. Néhány alapvető szabállyal viszont tisztában kell lennünk, mielőtt belevágunk a tetőtéri otthon kialakításába.

velux_tetoter_beepites_24_2_ffg_9626_1800x1200

A tetőtér-beépítés alapszabályai

  1. A tetőtér beépítése időigényes. Az elkészült lakótér használatba vételéig jó néhány hét eltelhet, és előfordulhat, hogy biztonsági okokból az építés egyes fázisai alatt nem tartózkodhatunk a házban.
  2. A kivitelezés megkezdését minden esetben egy alapos felmérésnek kell megelőznie, amelynek során nemcsak a tetőszerkezetet, hanem a ház alapjának állapotát és teherbírását is meg kell vizsgálni. Ehhez mindenképpen kérjük szakember segítségét.
  3. Amennyiben az épület statikai szerkezetét nem módosítjuk, akkor nincs szükség építési engedélyre. Ennek ellenére érdemes utánajárni, hogy az átépítés megkívánja-e a hatósági engedélyt.
  4. A megfelelően elhelyezett lépcső, ablakok, vezetékek és válaszfalak lehetővé teszik, hogy a mindenkori igényeinknek megfelelően további átalakításokat végezzünk, összevonjunk vagy leválasszunk helyiségeket.
  5. Szakemberrel közösen készítsünk egy költségbecslést, így nem érhet bennünket meglepetés.

5+1. A kivitelezés során használjunk minőségi építőanyagokat. A fő elemeket a későbbiekben nehéz és igen költséges cserélni, egy kevésbé minőségi termék pedig néhány éven belül komoly problémákat is okozhat.

kep

Egy jó ablak csodákra képes

A komfortos, egészséges klímájú lakótér elengedhetetlen kellékei a kiváló minőségű ablakok, amelyekkel elejét vehetjük a párásodásnak, a penész kialakulásának, illetve a levegőtlenségnek. A VELUX tetőtéri ablakokkal és a hozzájuk illeszkedő kiegészítőkkel bármely évszakban kellemes lesz a klíma a helyiségekben. Nyáron VELUX árnyékoló használatával akár 5 fokkal hűvösebb lehet a tetőtér, míg a VELUX redőnyök télen akár 14%-kal javítják a tetőtéri ablak hőszigetelési képességét. További információ és tippek a tetőtér kialakításához: www.VELUX.hu
Nagyobb otthon, költözés nélkül (X) 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik